https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinari-maji-nadeji-na-zmenu-vykladu-zakona-o-obalech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravináři mají naději na změnu výkladu zákona o obalech

8.7.2002 15:11 | PRAHA (ČIA)
Některá nesprávná rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) týkající se výkladu zákona o obalech, vydaná v neprospěch potravinářských podniků, bude zřejmě možné zvrátit. Uvádí to ve svém dopise Potravinářské komoře ČR (PK) náměstek ministra zemědělství pro potravinářství Rudolf Jánský.
 

Potravinářským podnikům zejména vadí, že povinnosti uložené zákonem výrobcům obalů jsou přenášeny na základě správních rozhodnutí MPO na výrobce potravin. V principu jde o situaci, kdy například prázdná plechovka nebo PVC fólie podle dosavadního výkladu MPO obalem není, a stává se jím až po naplnění, například potravinou.

Podle Jánského se mohou potravinářské podniky proti rozhodnutí MPO bránit tím, že provedou rozklad proti jeho rozhodnutí jako řádný opravný prostředek. "Nejschůdnější se zdá využít správního řádu 71/67," uvádí Jánský.

Celý problém založilo podle náměstka Parlamentem přijaté znění zákona o obalech, které se liší od původní vládní předlohy a umožňuje různý právní výklad. Ministerstvo zemědělství (MZe) se přitom snaží uplatnit názor, který je v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady ministrů Evropské unie. "V praxi by přijetí tohoto názoru znamenalo výrazné snížení povinnosti pro potravinářské podniky ve srovnání s dosavadní praxí uplatňovanou MPO," konstatuje Jánský.

Poslední diskuze zainteresovaných stran na ministerstvu životního prostředí (MZe, MPO a Úřad vlády ČR) se přitom konala 28. června letošního roku, přičemž kromě MPO vyjádřily všechny strany souhlas s uplatňováním evropské směrnice. Definitivně by se mělo o výkladu zákona rozhodnout na jednání u místopředsedy vlády Pavla Rychetského, konkrétní termín ale ještě není znám.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist