https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinari-na-trhu-jsou-bezpecne-potraviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravináři: Na trhu jsou bezpečné potraviny

6.3.2001 17:20 | BRNO (ČIA)
V nezávadnosti potravin na trhu patří Česká republika v současnosti mezi nejvyspělejší evropské země. Na dnešní tiskové konferenci v Brně to zdůraznil ústřední ředitel České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) Jakub Šebesta.
 

Stanovisko Šebesta opřel o výsledky kontrolní činnosti inspekce v roce 2000. "Nikdy v minulosti nevěnovali lidé takovou pozornost kvalitě potravin, jako v současnosti. Nikdy v minulosti také nebyly potraviny pod tak přísným dohledem kontrolních orgánů, jaký je uplatňován v posledních letech, a nikdy v minulosti nebyly na trhu tak bezpečné potraviny, jako nyní," zdůraznil Šebesta.

Jak Šebesta dále informoval, inspektoři ČZPI uskutečnili v roce 2000 celkem 31 807 kontrol, nejvíce v maloobchodě (přes 18 tisíc) a ve výrobě (více než 10 tisíc). Zjistili přitom 10 875 nevyhovujících vzorků potravin a tabákových výrobků, které nesplnily požadavky právních předpisů na zdravotní nezávadnost, jakost a označování. Z toho množství bylo zjištěno jen asi 180 zdravotně závadných vzorků.

Za porušení povinností stanovených právními předpisy udělila ČZPI v roce 2000 podle Šebesty ve správním řízení 2874 pokut v úhrnné výši 31,382 milionu korun. Na nevyhovující potraviny za 26,5 milionu korun uložila zákaz uvádění do oběhu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist