https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinarska-komora-postoje-zivotniho-prostredi-nas-poskozuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravinářská komora: Postoje životního prostředí nás poškozují

9.6.2003 17:28 | PRAHA (ČIA)
Investice v řádech miliard korun by si vyžádala v podmínkách ČR směrnice Evropské unie (EU) o recyklaci obalů ve formě, jak se jí snažilo zapracovat do tuzemských zákonů Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP). Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Koberna.
 

Uvedená směrnice podle prezidenta PK Jaroslava Camplíka stanovuje od roku 2007 povinnost výrobců recyklovat místo stávajících 30 procent dvojnásobek obalů svých výrobků. "Všechny kandidátské země a některé členské státy EU požádaly o odklad do let 2012 až 2014," řekl Camplík. MŽP nicméně Brusel o výjimku nežádalo, situace se změnila až na základě osobní intervence ministra zemědělství Jaroslava Palase. Navíc aplikace recyklační směrnice měla jít v podmínkách ČR nad rámec doporučení EU.

Přestože tedy v současné době ČR o výjimku požádala, chová se podle Camplíka MŽP "tak, jakoby se to nestalo a hledá všechny způsoby, jak nějakým způsobem žádost o výjimku zvrátit". Pokud by ČR výjimku nakonec neměla, bude to podle Koberny trvale poškozovat celý tuzemský potravinářský průmysl. Podle analýzy MŽP má jít o vícenáklady ve výši zhruba 1,5 miliardy korun, ředitel PK se ale domnívá, že reálné náklady by byly mnohem vyšší. "Tyto prostředky by musely vynaložit výrobci potravin, ale část z nich by musel také ve zvýšených cenách potravin zaplatit spotřebitel," zdůraznil Koberna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist