Potraviny nacestují tisíce kilometrů, píší Hospodářské noviny
Nejzcestovalejší byla sklenka medu, píše Pospěchová. Její obsah urazil přes jednadvacet tisíc kilometrů. Na etiketě je to shrnuto do stručného sdělení "směs medů ze zemí ES a zemí mimo ES". "V tomhle případě je to med z Argentiny, Chile, částečně taky z Číny a Česka," popsal pro HN Ladislav Špaček z firmy Medokomerc, která sklenky s obrázkem rozkvetlé louky pro český trh připravuje.
Rozinky na své cestě z Chile nacestují přes 12 tisíc kilometrů, nudlová polévka vyrobená ve Vietnamu musí urazit 9000 kilometrů, irské hovězí na guláš nacestuje přes 2000 kilometrů. Petra Pospěchová ve svém článku upozorňuje i na to, že z českých obchodu zmizela roční období. Po celý rok můžeme nakoupit v podstatě jakékoliv potraviny. „Roční období zmizela z českých obchodů relativně nedávno. Podíl dovezených potravin narostl až po našem vstupu do Evropské unie. A to raketově. V roce 2000 byla víc než polovina zeleniny, kterou Češi snědli, tuzemská. Loni už to bylo dovážené zeleniny 90 procent,“ píše Petra Pospěchová.
Je to mimo jiné i kvůli tomu, že se zdokonalily skladovací postupy. Ovoce a zelenina se skladují při nízkých teplotách, ve speciálně namíchané atmosféře nebo za působení plynů, které zpomalí proces zrání. Kvůli pomalejšímu zrání se také plody „podtrhují“, tedy sklízejí dřív, než jsou úplně zralé, píší Hospodářské noviny. Chuť, vůně a obsah živin je u těchto potravin horší, než u těch, které jsou skladovány postaru. Například výzkum rakouské spotřebitelské asociace z roku 2003 dokázal, že v řadě případů "čerstvá" zelenina dovážená přes půl kontinentu obsahuje méně živin než mražená, píší Hospodářské noviny.
Podle Hospodářských novin narůstá i množství potravin, které se do ČR dováží. Ve statistikách se ale dají dohledat případy, kdy se stejné množství daného zboží vyveze a obdobné zase do Česka dorazí odjinud. V únoru letošního roku třeba z českých drůbežáren na Slovensko putovalo 56 500 živých kuřat, samic. Ve stejném období Slováci do Česka dovezli 56 056 živých kuřat, taktéž samiček.
Více informací se dočtete v článku Rozinky z Chile, kopr z Izraele, holandská rajčata a salát ze Španělska z 11.12.2009
reklama
Online diskuse
Absurdity - 16. 12. 2009 - fafnirale Arahate,právě že se dá mnohé dodattřeba je vám to divné,ale rozinky v čechách těžko produkovati,a to ani při děsivém oteplení o 2°C během sta let.A já je rád.NA HRANICI SE MNOU.O Chilském víně netřeba hovořit,je kvalitní,vyrovná se Francouzským a Španělským,zvláště ta červená a těžká.A ten zlopověstný med.Já pravda raději ten Jihočeský,ale chápu proč je ten Argentiský levnější.Mám kamaráda včelaře s asi 170 úly.Problém je v tom,že v té Argentině a i jinde (třeba USA) jim farmáři a sadaři platí za opylení,u nás tomu tak není.Ba dokonce někteří zdejší vyčuraní biofarmáři požadují od včelařů peníze ,za to,že včely smějí létat na jejich vzácná pole a louky.Pak logicky může ten argentinský včelař jít na zlomek naší ceny.No a obchodník samozřejmě nakupuje ,kde je levněji.A samozřejmě,lidé lidé brečící nad každým výdajem,pokud se zrovna netýká piva a cigaret,kupují to nejlevnější.A to že zmizela roční období v obchodech velmi kvituji.Nerad bych se vracel do období nakládání vajec,shánění jahod,nedoststku broskví,banánů a pomerančů.Také si nehodlám pěstovat citrony v pokoji.Je zajímavé ,že různí Smolové ,Aljani brečí nad zkázou světa a prohnilostí civilisace,ale odstěhovat se mimo civilisaci a žít tím primitivním způsobem života bez té hnusné civilisace,dle nich, se sami neodhodlají.A přitom takových míst na této planetě je neurekom. |