https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potraviny-nacestuji-tisice-kilometru-pisi-hospodarske-noviny?ids%5Bxeaf8e5641840d4c325f809e63eaf9a98%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potraviny nacestují tisíce kilometrů, píší Hospodářské noviny

15.12.2009 15:28 | PRAHA (Ecomonitor)
Týdenní nákup potravin v hodnotě 795 korun nacestoval 68 077 kilometrů, než se dostal na pult českého supermarketu. Petra Pospěchová z Hospodářských novin (HN) pátrala po původu potravin a cestě, kterou musí vykonat, než se dostanou do našich obchodů.
 

Nejzcestovalejší byla sklenka medu, píše Pospěchová. Její obsah urazil přes jednadvacet tisíc kilometrů. Na etiketě je to shrnuto do stručného sdělení "směs medů ze zemí ES a zemí mimo ES". "V tomhle případě je to med z Argentiny, Chile, částečně taky z Číny a Česka," popsal pro HN Ladislav Špaček z firmy Medokomerc, která sklenky s obrázkem rozkvetlé louky pro český trh připravuje.

Rozinky na své cestě z Chile nacestují přes 12 tisíc kilometrů, nudlová polévka vyrobená ve Vietnamu musí urazit 9000 kilometrů, irské hovězí na guláš nacestuje přes 2000 kilometrů. Petra Pospěchová ve svém článku upozorňuje i na to, že z českých obchodu zmizela roční období. Po celý rok můžeme nakoupit v podstatě jakékoliv potraviny. „Roční období zmizela z českých obchodů relativně nedávno. Podíl dovezených potravin narostl až po našem vstupu do Evropské unie. A to raketově. V roce 2000 byla víc než polovina zeleniny, kterou Češi snědli, tuzemská. Loni už to bylo dovážené zeleniny 90 procent,“ píše Petra Pospěchová.

Je to mimo jiné i kvůli tomu, že se zdokonalily skladovací postupy. Ovoce a zelenina se skladují při nízkých teplotách, ve speciálně namíchané atmosféře nebo za působení plynů, které zpomalí proces zrání. Kvůli pomalejšímu zrání se také plody „podtrhují“, tedy sklízejí dřív, než jsou úplně zralé, píší Hospodářské noviny. Chuť, vůně a obsah živin je u těchto potravin horší, než u těch, které jsou skladovány postaru. Například výzkum rakouské spotřebitelské asociace z roku 2003 dokázal, že v řadě případů "čerstvá" zelenina dovážená přes půl kontinentu obsahuje méně živin než mražená, píší Hospodářské noviny.

Podle Hospodářských novin narůstá i množství potravin, které se do ČR dováží. Ve statistikách se ale dají dohledat případy, kdy se stejné množství daného zboží vyveze a obdobné zase do Česka dorazí odjinud. V únoru letošního roku třeba z českých drůbežáren na Slovensko putovalo 56 500 živých kuřat, samic. Ve stejném období Slováci do Česka dovezli 56 056 živých kuřat, taktéž samiček.

Více informací se dočtete v článku Rozinky z Chile, kopr z Izraele, holandská rajčata a salát ze Španělska z 11.12.2009


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Absurdity - 16. 12. 2009 - Aleš

Pane kolego , opravdu nechápu , jak podporuji české hospodářství, pokud když svým nákupem podporuji neefektivního výrobce. Kdo není efektivní v jednom oboru musí začít v oboru jiném, kde efektivní bude tečka. Umělá podpora neefektivity vede k tomu že v EU pracuje v zemědělství 3x více lidí než v USA a zemědělství spotřebovává 40% rozpočtu evropské unie. Podle vašich názorů bychom tedy musely být úžasně bohatí!
A co se týče ekostop a dalších zelených nesmyslů to si nechte na nějaký ten zelený dýchánek pro hlupáky co věří těm zeleným nesmyslům , že každý může spotřebovávat jen tolik, kolik oni určí že je únosné. Myslím, že tohle už tady v minulosti bylo mnohokrát.

Člověk , který si za posledních 20 let nevšimnul jak výrazně se zlepšilo životní prostředí v ČR je buďto slabomyslný nebo psychopat. Životní úroveň se zvýšila životní prostředí také , úplně normální vývoj, kterým prochází ne jen ČR , ale i mnoho jiných států. kromě zelených ideologů , kteří hlásají že vyšší životní úroveň vede k devastaci a zničení životního prostředí i když se nic takového neděje to snad pochopíte i Vy.
Ne opravdu necítím žádnou vinu , když si kupuji zboží z dovozu ať jsou to potraviny nebo cokoli jiného , dokonce necítím vinu ani když jezdím autem atd. A co si o tom myslí zelení multimilionáři typu Bursík nebo jejich stoupenci potažmo Vy je mi srdečně jedno. Problém ničení životního prostředí je aktuální zejména ve 3 světě , kde lidé žijí převážně podle zelených doporučení - využívají místní potraviny ,zdroje , tradiční techniky.

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist