https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potraviny-nacestuji-tisice-kilometru-pisi-hospodarske-noviny?ids%5Bxff2552466fd6317636ca5f2aeaade55d%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potraviny nacestují tisíce kilometrů, píší Hospodářské noviny

15.12.2009 15:28 | PRAHA (Ecomonitor)
Týdenní nákup potravin v hodnotě 795 korun nacestoval 68 077 kilometrů, než se dostal na pult českého supermarketu. Petra Pospěchová z Hospodářských novin (HN) pátrala po původu potravin a cestě, kterou musí vykonat, než se dostanou do našich obchodů.
 

Nejzcestovalejší byla sklenka medu, píše Pospěchová. Její obsah urazil přes jednadvacet tisíc kilometrů. Na etiketě je to shrnuto do stručného sdělení "směs medů ze zemí ES a zemí mimo ES". "V tomhle případě je to med z Argentiny, Chile, částečně taky z Číny a Česka," popsal pro HN Ladislav Špaček z firmy Medokomerc, která sklenky s obrázkem rozkvetlé louky pro český trh připravuje.

Rozinky na své cestě z Chile nacestují přes 12 tisíc kilometrů, nudlová polévka vyrobená ve Vietnamu musí urazit 9000 kilometrů, irské hovězí na guláš nacestuje přes 2000 kilometrů. Petra Pospěchová ve svém článku upozorňuje i na to, že z českých obchodu zmizela roční období. Po celý rok můžeme nakoupit v podstatě jakékoliv potraviny. „Roční období zmizela z českých obchodů relativně nedávno. Podíl dovezených potravin narostl až po našem vstupu do Evropské unie. A to raketově. V roce 2000 byla víc než polovina zeleniny, kterou Češi snědli, tuzemská. Loni už to bylo dovážené zeleniny 90 procent,“ píše Petra Pospěchová.

Je to mimo jiné i kvůli tomu, že se zdokonalily skladovací postupy. Ovoce a zelenina se skladují při nízkých teplotách, ve speciálně namíchané atmosféře nebo za působení plynů, které zpomalí proces zrání. Kvůli pomalejšímu zrání se také plody „podtrhují“, tedy sklízejí dřív, než jsou úplně zralé, píší Hospodářské noviny. Chuť, vůně a obsah živin je u těchto potravin horší, než u těch, které jsou skladovány postaru. Například výzkum rakouské spotřebitelské asociace z roku 2003 dokázal, že v řadě případů "čerstvá" zelenina dovážená přes půl kontinentu obsahuje méně živin než mražená, píší Hospodářské noviny.

Podle Hospodářských novin narůstá i množství potravin, které se do ČR dováží. Ve statistikách se ale dají dohledat případy, kdy se stejné množství daného zboží vyveze a obdobné zase do Česka dorazí odjinud. V únoru letošního roku třeba z českých drůbežáren na Slovensko putovalo 56 500 živých kuřat, samic. Ve stejném období Slováci do Česka dovezli 56 056 živých kuřat, taktéž samiček.

Více informací se dočtete v článku Rozinky z Chile, kopr z Izraele, holandská rajčata a salát ze Španělska z 11.12.2009


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Absurdity - 16. 12. 2009 - Aleš

To Vám skutečně nedojte , že ta zelenina se dováží na přání většiny spotřebitelů a ne podnikatelů , podnikatel dělá jen to , co si přejí jeho zákazníci jinak končí na trhu. Vám to možná nevyhovuje , ale drtivé většině lidí ano ! Mně osobně přide úžasné , že si mohu pokud chci kupovat ovoce a zeleninu a další potraviny z celého světa.
Je to výhoda žít ve svobodné stevřené zemi a ne v komunistickém zoo , kde nám chovatel koupil něco jiného než jablka 2 x do roka. A jestli se Vám to nelíbí , tak si jezte jenom česká jablka a české potraviny, ale nenuťte nás ostatní dělat to samé. My už jsme si doby , co nebylo na pultech nic jiného než české zboží ( a to jen občas) užili dost. Co se týče svinění světa , pak nejvíce sviní svět environmentalisté a to kdykoli šíří tu jejich demagogii. A dále pak menšina co není schopná uspět v normální svobodné společnosti a tak hledá nějaký ten ismus, aby mohla ostatní zotročit ve svůj prospěch.

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist