https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poustecky-jilm-spojil-lidi-z-frydlantska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Poustecký jilm spojil lidi z Frýdlantska

27.12.2005 | VIŠŇOVÁ | Právo
Páté místo v celorepublikové anketě Strom roku získal s počtem 3691 hlas poustecký jilm ve Višňové na Frýdlantsku. Ačkoli poustecký jilm v anketě nezvítězil, přesto dokázal spojit obyvatele Frýdlantska, kteří mu poslali hlasy.
 
Právu to sdělil vedoucí oddělení životního prostředí Městského úřadu ve Frýdlantu Šárka Mazánková.

Tamní úřad spolu s obcí Višňová totiž poustecký jilm přihlásil letos v květnu do ankety o Strom roku. Skutečnost že jde o opravdu vzácný a starý strom, potvrdil i fakt, že se mu podařilo postoupit do celostátního finále dvanácti vybraných stromů z České republiky.

Jak řekla starostka Višňové Marie Matušková (nez.), je jilm v Poustce starý asi 200 let. „Jeho výška je 32 metrů a jeho obvod ve výšce 1,3 metru nad zemí je 482 centimetrů. Nikdy v minulosti nebyl ošetřován a sám překonal nemoc grafiosu, která v Evropě způsobila úhyn jilmů,“ uvedla Matušková. Hlasování probíhalo od 1. srpna do 12. října, a to buď pomocí dárcovských SMS, nebo hlasovacích archů. „Hlavní boom v hlasování začal s počátkem školního roku, kdy se zapojily školy nejen ve Frýdlantě a ve Višňové, ale i v ostatních obcích Frýdlantska,“ uvedla Mazánková. Dodala, že se hlasování setkalo s velkým ohlasem.

„Ukázalo se, že lidé nejsou lhostejní a že přejí úspěch i stromu, který neroste zrovna v jejich obci. Jilm nebyl chápán jako strom, který roste někde u Višňové, ale jako strom na Frýdlantsku, na který jsme patřičně pyšní,“ doplnila Mazánková. Anketa tak vzbudila mezi lidmi zájem o strom, jenž byl donedávna prakticky neznámým. „Považujeme to za důležité, ale ještě důležitější je to, jakým způsobem anketa lidi oslovila. Ohlasem ankety bylo například i to, že se občané Nového Města pod Smrkem rozhodli vysadit na městském pozemku jilmy. To osobně považuji za vítězství a naplnění smyslu celé soutěže,“ shrnula Mazánková.
reklama

 
Barbora Silná

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist