https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povoden-zasahla-prirodni-rezervaci-meandry-luznice-ktera-lezi-u-majdaleny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodeň zasáhla přírodní rezervaci divokých koní a praturů na březích Lužnice

18.9.2024 19:25 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Foto | Josef Svačina / Česká krajina
Povodeň zasáhla přírodní rezervaci Meandry Lužnice, která se nachází u Majdaleny na Jindřichohradecku. V rezervaci žije několik divokých koní a praturů. Novináře o tom informoval Dalibor Dostál z projektu Česká krajina.
 
"Celá rezervace je pod vodou. Nejníže položená část je přibližně čtyři metry pod hladinou. Zvířata se stáhla do míst, kde voda dosahuje jen několika desítek centimetrů. Zakladatelé rezervace, manželé Svačinovi, byli o víkendu evakuování, ale k rezervaci se pravidelně vracejí a snaží se zvířatům situaci co nejvíce ulehčit," popsal včerejší situaci.

Foto | Josef Svačina / Česká krajina

Koně i pratuři povodně přežili, poničené je veškeré technické zázemí, bez kterého nemůže rezervace fungovat. Veřejnost může přispět na obnovu ve sbírce.

Rezervace Meandry Lužnice u Třeboně vznikla v roce 2021. Rozkládá se na ploše 24 hektarů. Na jejím vzniku se podíleli soukromí vlastníci pozemků, CHKO Třeboňsko a Česká krajina.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist