https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-dokoncilo-rekonstrukci-koruny-hraze-na-prehrade-pastviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe dokončilo rekonstrukci koruny hráze na přehradě Pastviny

20.12.2022 12:18 | PASTVINY (ČTK)
Hráz přehrady Pastviny na Divoké Orlici po rekonstrukci, na malém snímku původní stav.
Hráz přehrady Pastviny na Divoké Orlici po rekonstrukci, na malém snímku původní stav.
Zdroj | Povodí Labe
Povodí Labe dokončilo rekonstrukci koruny hráze na přehradě Pastviny na Divoké Orlici. Po dobu prací byla hráz uzavřená, nyní byla uvedena do provozu nová a bezpečnější komunikace, která po ní vede. Rekonstrukce vyšla na 60,8 milionu korun bez DPH, zčásti ji uhradila dotace ministerstva zemědělství, uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.
 

Stavby vyřešila problém s nevyhovujícím a nebezpečným šířkovým uspořádáním. "Původní úzké přemostění korunového přelivu bylo odstraněno a místo něho bylo vybudováno zcela nové přemostění, takže komunikace na hrázi je po celé délce stejně široká. Na obou stranách byly zřízeny širší chodníky, pohyb vozidel i osob na hojně navštěvované přehradní hrázi je tak nyní bezpečnější," uvedla Bendová.

Stavbaři také vybudovali nové odvodnění koruny hráze, hydroizolaci, zábradlí a osvětlení. Obnovily a doplnily se rovněž prvky pro sledování některých veličin důležitých z hlediska technicko-bezpečnostního dohledu.

Přehrada Pastviny, vybudovaná kvůli protipovodňové ochraně, se stavěla v letech 1933 až 1938. Slouží k částečné ochraně území pod hrází před povodněmi, zlepšování průtoku v níže ležícím úseku řeky, oblíbená je pro rekreaci, vodní sporty a rekreační rybaření. V roce 1933 byla uvedena do provozu vodní elektrárna, která pracuje ve špičkách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist