https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-vyveze-z-vodniho-kanalu-halda-tuny-bahna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe vyveze z vodního kanálu Halda tuny bahna

23.9.2001 16:25 | PARDUBICE (ČIA)
Více než 1500 tun bahna bude muset Povodí Labe vyvézt z vodního kanálu Halda v Pardubicích. Odebrané vzorky přitom nevykazují přítomnost nebezpečných látek nebo těžkých kovů, takže naplaveniny mohou být uloženy na skládku nebo na některé z okolních pozemků. Uvedl to pro ČIA Jiří Tupec z odboru životního prostředí Magistrátu města Pardubic s tím, že náhon z 15. století bude čištěn první tři říjnové týdny. Tupec dodal, že vzorky byly na jaře odebrány na čtyřech místech a laboratoře žádnou kontaminaci neodhalily.
 

Většina bahna, které bude v rekreační oblasti odčerpávat speciální cisterna se sacím potrubím, zřejmě skončí na skládkách v Blatě mezi Mikulovicemi a Starými Jesenčany u Pardubic. "Povodí Labe také jedná s majiteli polí v sousedství Haldy, že by část bahna uložilo na jejich pozemcích," uvedl mluvčí Povodí Labe František Staněk a dodal, že 19. října musí být Halda opět napuštěna, protože zásobuje vodou například rybářské sádky v Pardubicích.

Povodí Labe stihne během tří týdnů vyčistit pouze dva z celkové délky pěti kilometrů kanálu. Proto se bude podle Staňka čištění nyní opakovat každý rok. Vypouštění by mělo trvat několik hodin.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist