https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-zacalo-na-rece-mrline-na-jicinsku-stavet-protipovodnovy-poldr-mlynec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe začalo na řece Mrlině na Jičínsku stavět protipovodňový poldr Mlýnec

1.10.2023 21:10 | KOPIDLNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Povodí Labe začal stavět suchý poldr Mlýnec na řece Mrlině u Kopidlna na Jičínsku. Poldr má být významným prvkem protipovodňové ochrany pro obce ležící v povodí Mrliny v Královéhradeckém a Středočeském kraji. Před záplavami by měl ochránit především obce Vestec a Křinec na Nymbursku a další sídla na toku Mrliny. Stavba za 73,2 milionu korun by měla být hotová v únoru 2025, řekla mluvčí povodí Labe Hana Bendová.
 

Povodně na Mrlině, která pramení nedaleko Jičína a v Nymburku se vlévá do Labe, byly v posledním čtvrtstoletí poměrně časté. Oblast zasáhly v letech 1997, 2003, 2006 a 2013. Při poslední velké povodni před deseti lety voda z Mrliny kromě obcí Vestec a Křinec vyplavila i obce Budiměřice, Rašovice a Šlotava. V době povodní byly z obcí evakuovány stovky obyvatel.

Poldr Mlýnec, jehož stavbu Povodí Labe začalo chystat před zhruba 16 lety, by měl zachytit až dva miliony metrů krychlových vody. Pro srovnání například krkonošská přehrada Labská ve Špindlerově Mlýně má celkový objem 2,9 milionu metrů krychlových.

Suchou nádrž stavbaři z firmy Metrostav DIZ budují v lokalitě bývalého rybníka, kdy pro hráz nádrže využijí nynější hráz rybníka. Z větší části ji opraví a zvýší, maximální výška hráze bude 6,5 metru. Dílo by po dokončení mělo dokázat zredukovat průtok takzvané stoleté vody v objemu téměř 39 metrů krychlových za vteřinu na neškodný průtok pětileté až desetileté vody v objemu asi 15 metrů krychlových za vteřinu.

Náklady na stavbu poldru Povodí Labe v minulosti odhadovalo na zhruba polovinu nynější ceny. Zvýšení ceny bylo podle Bendové dáno zdražením stavebních prací v posledních letech. Na financování stavby, o níž se v soutěži ucházelo šest firem, má Povodí Labe dotaci od ministerstva zemědělství.

V povodí řeky Mrliny ještě Povodí Labe připravuje stavbu suchého poldru Nepokoj, který má vzniknout na Štítarském potoce nad soutokem s Mrlinou. Podnik nyní pracuje na projektové dokumentaci pro územní řízení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist