https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-nezvysilo-hladinu-novomlynskych-nadrzi-svevolne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy nezvýšilo hladinu Novomlýnských nádrží svévolně

29.8.2001 18:13 | BRNO (ČIA)
Vodní hladina na Novomlýnských nádržích byla na úroveň 170 metrů nad mořem zvýšena na základě rozhodnutí referátu životního prostředí Okresního úřadu Břeclav z 29. září loňského roku, které bylo ještě potvrzeno rozhodnutím ministerstva zemědělství z letošního 22. května. ČIA o tom ve středu 29. srpna informoval tiskový mluvčí státního podniku Povodí Moravy Václav Košacký. Reagoval tak na vzniklý spor o výši hladiny Novomlýnských nádrží s ochránci přírody.
 

Trestní oznámení na neznámého pachatele pro porušování povinností při správě cizího majetku a poškozování životního prostředí v souvislosti se zvýšením hladiny na dolní a střední nádrži vodního díla Nové Mlýny podal v minulých dnech Ekologický právní servis.

Ve zmíněném rozhodnutí referátu životního prostředí OkrÚ Břeclav má být podle Povodí Moravy manipulace s vodou "udržována na hladině 170 metrů nad mořem s tolerancí 15 centimetrů mimo období mimořádných situací a s výjimkou období, kdy by tato výše hladiny ohrožovala hnízdění ptáků a tření ryb".

Košacký poznamenal, že snížená hladina byla letos udržována kvůli hnízdění ptáků na střední nádrži. Od 25. července však žádný druh ptáků už na střední nádrži nehnízdí.

Zvýšení vodní hladiny ze strany Povodí Moravy po tomto datu není podle Košackého v rozporu ani s rozhodnutím České inspekce životního prostředí Brno z 12. června 2001, podle něhož je zájem ochrany přírody soustřeďován pouze na měsíce od března do června. Pro zbývající období nebyla manipulace s výškou vodní hladiny na střední a dolní nádrži Nových Mlýnů žádným způsobem omezena.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist