https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-uzavre-hraz-prehrady-bystricka-na-vsetinsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy uzavře hráz přehrady Bystřička na Vsetínsku

11.6.2001 19:26 | BRNO (ČIA)
Pro veškerý provoz bude letos uzavřena hráz přehradní nádrže Bystřička na Vsetínsku, jedné z nejstarších v České republice. Správce nádrže, státní podnik Povodí Moravy (PM) se sídlem v Brně, přijal nezbytné opatření poté, co se letos při měření deformací, průsaků a vztlaků zjistilo, že se zábradlí s pískovcovými bloky jeho ukotvení vychýlilo směrem k vodní hladině. ČIA o tom dnes informoval mluvčí PM Ivo Savara.
 

Stabilita vodního díla tím podle slov technicko-provozního ředitele PM Václava Košackého není nijak narušena, přesto je nezbytné úsek koruny hráze v pravé části z obou stran uzavřít pro jakoukoli komunikaci. Příčinu snížené stability zábradlí mají napomoci určit sondy, poté bude rozhodnuto o rozsahu oprav případně rekonstrukce.

Savara připomněl, že přehradní nádrž Bystřička, zbudovaná na stejnojmenné říčce, byla do provozu uvedena v roce 1912. Zaujímá plochu 38 hektarů, hráz dosahuje délky 170 metrů, šíře 4,6 metru a výše 27 metrů.

Nádrž slouží ke snížení povodňových průtoků, akumulaci vody a výrobě elektrické energie. Je vyhledávaným místem rekreace, vodních sportů a rybaření. Částečná oprava vodního díla v letech 1965 až 1968 spočívala především v zakotvení hráze do podloží systémem lanových kotev. V roce 1994 PM zahájilo etapovou rekonstrukci vodního díla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist