https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-varuje-pred-vstupem-na-led-je-tenky-a-ma-se-oteplovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy varuje před vstupem na led, je tenký a má se oteplovat

19.12.2022 16:58 | BRNO (ČTK)
Povodí Moravy varuje před vstupem na zamrzlé hladiny vodních nádrží, led je na nich tenký, má nanejvýš několik centimetrů. Jako bezpečná tloušťka ledu pro vstup se uvádí 12 centimetrů, uvedl mluvčí Petr Chmelař. V předchozích dnes sice mrzlo, v následujících dnech se má ale oteplovat.
 

"V současnosti se tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují maximálně v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Některé vodní nádrže nejsou zamrzlé vůbec," uvedl mluvčí. Upozornil také, že ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena a hrozí tak i při menším zatížení prolomení ledu.

Jako bezpečná tloušťka ledu pro vstup se uvádí 12 centimetrů. "Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí," uvedl mluvčí.

Vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist