https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-zacalo-o-mesic-driv-s-opatrenimi-na-prehrade-v-brne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy začalo o měsíc dřív s opatřeními na přehradě v Brně

4.4.2019 15:01 | BRNO; (ČTK)
V přehradě byla v minulosti špatná voda a nedalo se v ní koupat. Po jejím vyčištění za stovky milionů je už pár let vhodná k rekreaci.
V přehradě byla v minulosti špatná voda a nedalo se v ní koupat. Po jejím vyčištění za stovky milionů je už pár let vhodná k rekreaci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | prygl.net
O měsíc dříve než loni zahájilo Povodí Moravy na Brněnské přehradě dělat opatření, která mají vést k udržení kvality vody v letní sezoně tak, aby byla po celou dobu ke koupání. Na opatření město a kraj vyčlenily každý po čtyřech milionech korun, řekl dnes ČTK náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Práce začaly v dubnu. Loni je Povodí Moravy spustilo v květnu a hygienici museli kvůli přemnoženým sinicím zakázat koupání už v červenci.

 

Povodí Moravy uvádí do provozu aerační a destratifikační věže a spouští srážení fosforu na přítoku do Brněnské přehrady. "Cílem celé naší snahy je udržet pokud možno rovnovážný stav povrchových vod v údolní nádrži Brno. Síran železitý vysráží fosfor, který se díky tomu do nádrže dostane jen ve formě nevyužitelné pro sinice. Fosfor, který je právě pro sinice klíčovou živinou, se ve vodním prostředí vysráží a klesne na dno a stane se jeho neškodnou součástí," uvedl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Aerační systém zase podle něj vodu promíchá. "Dostane ke dnu více kyslíku, a tím sinicím zhoršuje podmínky pro přezimování v sedimentech. Navíc se okysličí i sedimenty, ze kterých se pak nemůže vysrážený fosfor spolu s dalšími závadnými látkami uvolnit zpět do vody. Systém také přispívá k destratifikaci vodního sloupce, což znamená, že teplota vody u dna a u hladiny je co nejméně rozdílná," objasnil Gargulák.

Upozornil však, že nezáleží jen na Povodí Moravy, zda se podaří udržet vodou po celou sezonu vhodnou ke koupání. "Nezávisí to primárně na nás, ale na počasí a míře vyprodukovaného znečištění člověkem, které se dostává do nádrže. Naše opatření fungují, ale dopady extrémního počasí na přírodu i procesy v nádrži nejsme schopní eliminovat," řekl Gargulák.

V přehradě byla v minulosti špatná voda a nedalo se v ní koupat. Po jejím vyčištění za stovky milionů je už pár let vhodná k rekreaci. Loni poprvé tam hygienici museli koupání zakázat kvůli sinicím. Pak se objevily spekulace, že tomu mohlo Povodí Moravy zamezit včasnější aplikací síranu železitého, který je účinný v boji proti sinicím. Odborníci z univerzit s tím ale nesouhlasili a uvedli, že Povodí Moravy udělalo maximum možného a že voda byla nevhodná ke koupání kvůli extrémnímu vedru a suchu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist