https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-vltavy-postavi-vodni-elektrarnu-nedaleko-melnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Vltavy postaví vodní elektrárnu nedaleko Mělníka

2.9.2004 14:11 | PRAHA (ČIA)
Malou vodní elektrárnu vybuduje ve Vraňanech u Mělníka státní podnik Povodí Vltavy. Investice na její výstavbu dosáhnou celkem 218,5 milionu korun. Instalovaný výkon elektrárny bude činit 2,75 MW, ročně vyrobí okolo 17 milionů kWh elektřiny. "S uvedením elektrárny do provozu počítáme ve druhém čtvrtletí roku 2006," řekl ČIA vedoucí útvaru inženýrských činností Povodí Vltavy Jiří Stratílek.
 

Na stavbu elektrárny vypsalo Povodí Vltavy letos v dubnu veřejnou obchodní soutěž. Podle obchodního věstníku v soutěži zvítězilo konsorcium společností Alstom Power, Ingos a Metrostav. Španělská dceřiná společnost koncernu Alstom Power spolu s pražskou firmou Ingos dodá zařízení elektrárny v hodnotě 90,2 milionu korun. Stavební práce v ceně 128,3 milionu korun zajistí Metrostav.

Státní podnik Povodí Vltavy spravuje přehrady, plavební komory a jezy v povodí Vltavy a Berounky. Podnik nyní provozuje 14 malých vodních elektráren o celkovém výkonu 16 MW, které vyrobí okolo 50 milionů kWh elektřiny ročně. Největší z nich se nachází v Praze na ostrově Štvanice (výkon 5,67 MW) a v Libčicích nad Vltavou (výkon 4,78 MW). Povodí Vltavy zaměstnává 800 pracovníků a jeho výnosy za loňský rok dosáhly 1,817 miliardy korun.

Za malé vodní elektrárny Energetický regulační úřad (ERÚ) považuje zdroje s výkonem do deseti megawattů. Elektřinu v nich vyrobenou musí distribuční společnosti vykupovat za zvýhodněnou cenu 1,55 koruny za kWh. V ČR je podle ERÚ nyní v provozu několik set malých vodních zdrojů o celkovém instalovaném výkonu 264 MW.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist