https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodne-prodrazi-stavbu-obchvatu-plzne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodně prodraží stavbu obchvatu Plzně

22.8.2002 19:31 | PLZEŇ (ČIA)
Do dvou týdnů bude známá částka, o kterou se v souvislosti se záplavami zvýší náklady na stavbu dálničního obchvatu Plzně. Podle původních předpokladů měla investice dosáhnout 8,3 miliardy korun. Povodeň zpozdila výstavbu obchvatu o čtyři až šest týdnů, stavební firmy jsou po opadnutí vody a vyschnutí terénu připraveny pracovat 24 hodin denně. Navýšení nákladů si vyžádá jak zavedení nepřetržitého provozu, tak materiální škody způsobené povodní. ČIA o tom dnes informoval koordinátor stavby obchvatu Petr Otásek z plzeňského magistrátu.
 

Deseti kmenovým firmám, které na stavbě obchvatu nyní pracují, vznikla každým dnem nečinnosti ztráta ve výši cca osm milionů korun. Bez práce bylo 350 přímých pracovníků a 500 zaměstnanců subdodavatelských firem. Přesné vyčíslení škod bude k dispozici až po opadnutí vody. Na některých úsecích stavby začaly práce již v úterý 20. srpna, na většinu míst se ale s ohledem na promočený terén stále nedostane technika. Zejména v úseku Ejpovice - Černice, kde se zakládalo velké množství nových staveb, stojí ve výkopech značné množství vody, kterou nelze s ohledem na technologii staveb odčerpat. Úplné obnovení prací na obchvatu odhaduje Otásek řádově na týdny.

Na stavbě obchvatu Plzně nyní pracují společnosti Dopravní stavby Praha, SMP Construction, Stavby silnic a železnic Hradec Králové, Berger Bohemia, Max Bögl a Josef Krýsl, Dopravní stavby holding, Kolas, Pražské silniční a vodohospodářské stavby, Metrostav a Strabag.

V současné době jsou ve výstavbě úseky obchvatu Plzně mezi Sulkovem a Útušicemi a mezi Ejpovicemi a Černicemi, které má do konce příštího roku provizorně spojit takzvaná vojenská silnice II/180. S dokončením celého obchvatu se počítá v letech 2005 až 2006.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist