https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodne-sucha-silny-vitr-a-teplotni-extremy-hlavni-projevy-klimatu-na-ktere-by-se-mely-obce-pripravit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodně, sucha, silný vítr a teplotní extrémy - hlavní projevy klimatu, na které by se měly obce připravit

30.9.2016 01:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
V květnu 2016 jihočeské Borovany zasypaly kroupy. Nikdo je nečekal.
V květnu 2016 jihočeské Borovany zasypaly kroupy. Nikdo je nečekal.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Sequensová
Co nepříjemného může potkat česká města a obce v souvislosti se změnou klimatu? Základní hrozby jsou čtyři. Moc vody, málo vody, silný vítr a pak teplotní extrémy. Tedy tropická vedra nebo naopak mrazové kalamity v nezvyklou dobu, třeba v dubnu či říjnu. Co mohou města a obce dělat s projevy měnícího se klimatu? Mohou se ně připravit. Využít mohou právě vydanou metodiku, elektronického asistenta a znalostní bázi.
 

Každá obec musí řešit něco jiného. "Hořovice, které nedávno zažily krupobití, budou řešit, jak při podobných situacích zajistit, aby nedošlo k vyplavení spodní části obce," říká Michael Pondělíček, který projekt Adaptace sídel na změnu klimatu vedl. "Hradec Králové by se měl zaměřit na to, jak v době sucha zajistit pitnou vodu." Hrozbou by pro toto krajské město mohlo být i ledovka. "V lesních knihách, které sahají 250 let zpět, není o ledovce jediná zmínka. Dvě ledovky se objevily v minulých dvou letech," říká Pondělíček. Pro město, kde je hromadná doprava postavená na trolejbusové dopravě, je ledovka riziko, na které by se mělo připravit.

Loni v říjnu byla přijata národní Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR. Jde o střešní dokument, od kterého by se měly odvíjet krajské strategie a od nich strategie městské či obecní. „Sídla, pokud chtějí přežít, se musí připravit na to, co mohou změny klimatu přinést. Například na výpadky v dodávkách vody,“ říká Michael Pondělíček z organizace Civitas per Populi, která spolu s Ústavem výzkumu globálních změny AV ČR, organizací Porsenna, Agenturou Koniklec a Ekocentrem Koniklec připravila sadu nástrojů, které mohou být užitečné městům a obcím.

Ledovka na autě. Mrznoucí déšť zahalil automobil souvislou a nedobytnou vrstvou ledu.
Ledovka na autě. Mrznoucí déšť zahalil automobil souvislou a nedobytnou vrstvou ledu.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

Metodika tvorby adaptační strategie sídel na změnu klimatu je 45stránkový dokument, který může starostům a jejich úředníkům pomoci připravit si vlastní strategický materiál. Není žádné přednastavené řešení, protože každá obec či město má trochu jiné podmínky. Ať už co do velikosti, tak co do polohy, geografických charakteristik a podobně.

Metodika byla odzkoušena na třech obcích, na malé Dobrušce, Žďáru nad Sázavou a velkém Hradci Králové. „Materiál je připravený tak, aby si s ním poradil i starosta malé obce, který pod sebou nemá úřednický aparát,“ říká Michael Pondělíček. Vytvoření si vlastní strategie adaptace na klimatické změny se podle něho může hodit při žádání o dotace.

Kromě metodiky je obcím a městům přístupný elektronický asistent, který je provede tvorbou vlastní adaptační „roadmap“. Asistent je určený primárně pro malé a střední obce, které nemají úředníků nazbyt. Na webu jsou také zpracované případové studie, kde je možné si udělat představu o tom, jaký druh dokumentu může pro obec vzniknout.

Pro potřeby obcí a měst také vznikla znalostní báze, kde mohou najít veškeré potřebné dokumenty, které se mohou při tvorbě a financování vlastní adaptační strategie hodit. V dohledné době vyjde tématicky laděná kniha, určená pro obecní úřady. "Nikdo neumí říct, co kdy a kde bude. Přesto musíme přemýšlet, co by se mohlo stát a být na to připraveni," říká Vladislav Bízek, jeden z autorů knihy.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist