https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povoleni-pro-motorove-cluny-na-slapech-by-pry-bylo-nebezpecne-nejen-pro-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povolení pro motorové čluny na Slapech by prý bylo nebezpečné nejen pro přírodu

5.12.2001 15:31 | PRAHA/SLAPY (EkoList)
Povolení provozu motorových člunů na Slapech přinese zvýšené nebezpečí pro plavce a rekreanty, zároveň dojde k znečištění vody a devastaci břehů. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali členové Sdružení pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera a dalších organizací.
 

"Podle nás na již tak dost zatíženou hladinu Slapského jezera není možné pustit další rychlé motorové čluny, skútry nebo hausbóty," tvrdí Dagmar Altmannová, předsedkyně sdružení. Doposud přísně omezený provoz plavidel se spalovacími motory na některých vodních nádržích by měla umožnit připravovaná vyhláška ministerstva dopravy a spojů (MDS). Ministerstvo obhajuje novou vyhlášku zařazením toku Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Třebenicemi mezi dopravně významné a využívané vodní cesty.

K občanům ze sdružení se připojili také zástupci Českého rybářského svazu, Družstvo pro rekreační bydlení, Vodní záchranná služba i místní podnikatel. "Ani stávající situace, která umožňuje jezdit pouze výjimečně, není bezpečná," říká David Vondrášek z Vodní záchranné služby a dodává: "Bezprostřední nebezpečí hrozí především plavcům. Na Orlíku již bylo několik nebezpečných kolizí." Avšak ohrožená je podle odpůrců motorů na jezeře také příroda. Hrozí prý především eroze břehů a znečištění vody technickými kapalinami. "Lidé používají motory všeho druhu. Co najdou ve stodole, ve starém trabantu, což je to nejhorší, co může být," říká Jiří Nechutný, podnikatel ze Slap.

Odpůrci nové vyhlášky však zdůrazňují, že nejde o to zakázat motorové čluny úplně, ale nastavit přísná pravidla pro jejich provoz. Podle Altmanové vzhledem k zákazu užívání motorových člunů v okolních státech míří na naše přehrady se svými plavidly i zahraniční turisté. Přitom upozorňuje na paradoxní fakt, že za porušení pravidel lze udělit pokutu pouze do výše 500 Kč. Zítra by měli zástupci sdružení předat petici proti nové vyhlášce poslancům a senátorům Parlamentu, ministru životního prostředí a ministru dopravy a spojů.

Podle vyjádření tiskové mluvčí ministerstva životního prostředí Rity Gabrielové v tisku by vhodným řešením bylo vyjmutí Slapské a Orlické přehrady z dopravně významných vodních cest novelou zákona o vnitrozemské plavbě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist