https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-chemicky-ve-francii-poskodil-zemedelce-ve-200-obcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár chemičky ve Francii poškodil zemědělce ve 200 obcích Video

4.10.2019 00:24 (ČTK)
Opatření nařizující omezení některých zemědělských aktivit a prodeje živočišných a rostlinných výrobků kvůli požáru chemičky v severofrancouzském Rouenu (na snímku) se dotknou více než 200 obcí v okolí.
Opatření nařizující omezení některých zemědělských aktivit a prodeje živočišných a rostlinných výrobků kvůli požáru chemičky v severofrancouzském Rouenu (na snímku) se dotknou více než 200 obcí v okolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Opatření nařizující omezení některých zemědělských aktivit a prodeje živočišných a rostlinných výrobků kvůli požáru chemičky v severofrancouzském Rouenu se dotknou více než 200 obcí v okolí, napsal deník Le Figaro. Příkaz platí kvůli sazím z mohutného několikakilometrového kouře, který minulý čtvrtek vznikl poté, co plameny zachvátily továrnu Lubrizol vyrábějící přísady do olejů, paliv či barev.
 

Celkem požár způsobil škody 1800 zemědělcům. Vláda je začne v příštích dnech odškodňovat. "Už jsem vylil 14.000 litrů mléka," řekl médiím jeden zemědělec působící asi 40 kilometrů od Rouenu.

V některých čtvrtích města je zápach po požáru, který si nevyžádal žádné oběti, ještě výrazně cítit, uvedla zpravodajka agentury AFP. Několik škol kvůli tomu zůstalo zavřených.

Příčina požáru objektu srovnávaného s italskou chemičkou v Sevesu, z níž v roce 1976 unikl jedovatý dioxin, zůstává nejasná. Z podniku podle tisku zbývá odstranit 1000 sudů s chemikáliemi, z toho 160 bylo výrazně poškozeno a při jejich likvidaci bude potřeba maximální opatrnosti. Podle prefektury departementu Seine-Maritime bylo při požáru zničeno 5253 tun chemických produktů.

"Všechny nebyly nebezpečné. Jejich nebezpečnost závisí na množství, reakci po shoření a na tom, jakým způsobem je jim člověk vystaven (kontakt s kůží, inhalace, požití)," oznámila prefektura.

V neděli prefektura zveřejnila výsledky vyšetřování, podle kterého není kvalita vzduchu ohrožena, jelikož množství polétavých organických částic nedosáhlo měřitelné hodnoty. Výjimkou je ale sama továrna, kde byla zjištěna přítomnost karcinogenního benzenu.

Prefekt Pierre-André Durand také oznámil, že stát podá žalobu kvůli množství falešných tiskových zpráv, které se v souvislosti s požárem objevily na sociálních sítích. Týkaly se například falešných záběrů exploze, údajného znečištění pitné vody nebo mrtvých ptáků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist