https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-lesa-u-pohoran-je-jiz-uhasen-jeho-pricina-se-stale-zjistuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár lesa u Pohořan je již uhašen, jeho příčina se stále zjišťuje

15.3.2022 11:40 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Fir0002 / Wikimedia Commons
Rozsáhlý požár lesa mezi Pohořany a Jívovou na Olomoucku je již uhašen. V noci hasiči ještě provedli dohašovací práce a vyhledali za pomoci termokamery ohniska požáru, řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Les začal hořet v pondělí odpoledne, oheň zasáhl plochu o rozloze 400 krát 400 metrů. S plameny bojovalo sedm desítek hasičů. Příčina požáru se stále vyšetřuje.
 

"Požár je již dohašen, jednotky se z místa vracely v pondělí po 22:00. Na místě prováděli dohašovací práce, ohniska vyhledávali za pomoci termokamery a při dohašování využili i takzvané hasicí vaky. Během noci provedla na místě ještě kontrolu místní jednotka z Dolan, stále totiž foukal silný vítr. Vše by již mělo být v pořádku," uvedla dnes ráno mluvčí hasičů.

Požár byl nahlášen kolem 13:30, postupně zasáhl plochu o rozloze 400 krát 400 metrů, hořela tráva, hrabanka, ale i stromy, keře a pařezy. Škoda byla odhadnuta na milion korun, kvůli většímu počtu vlastníků se však bude upřesňovat. Hasičům při hašení podle Balážové výrazně pomáhal vrtulník, který požár hasil za pomoci vaku s vodou."Vrtulník na místě zasahoval zhruba dvě hodiny, provedl desítky shozů vody, významně nám to pomohlo s hašením a lokalizací," doplnila Balážová.

Na zvýšený počet požárů v Olomouckém kraji hasiči upozorňovali již v pondělí ráno. Jen o víkendu zasahovali v kraji u 25 požárů trávy, polního porostu či menších zahradních staveb. Jde o významné zvýšení, průměrně vyjíždějí v kraji zhruba ke třem požárům denně. Mluvčí hasičů již dopoledne upozornila na to, že některé z požárů vznikly kvůli nezvládnutému pálení. Hasiči tak apelují na veřejnost, aby byla obezřetnější, šíření požárů nahrává i současné sucho.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist