https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-lodi-donutil-japonske-velrybare-k-navratu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár lodi donutil japonské velrybáře k návratu

7.12.1998 09:30 | AMSTERDAM (EkoList)
Dne 6. listopadu vyplula z Japonska do Antarctic Whale Sanctuary (chráněné oblasti pro velryby kolem Antarktidy, vyhlášené Mezinárodní velrybářskou komisí - IWC) flotila pěti velrybářských lodí, doplněná o nově postavenou harpunovou loď Yushin Maru. Flotila je vlastněna třemi velkými rybářskými společnostmi - Maruha, Kyoku a Nippon Suisan. Yushin Maru je první nová velrybářská loď postavená Japonci za posledních 26 let. Japonská vláda tvrdí, že lodi provádějí v oblasti "Antarctic Whale sanctuary" vědecký výzkum.

Nisshin Maru se po požáru vrací do přístavu

 

Japonská velrybářská loď Nisshin Maru se vrací do Japonska kvůli požáru, který vypukl v útrobách lodi. Fotografii pořídili aktivisté Greenpeace z lodi Arctic Sunrise dne 25. listopadu 1998 přibližně 640 mil od australského Quennlandu. Posádka Arctic Sunrise nabídla japonské lodi pomoc, ta však nebyla potřebná. Foto: Greenpeace

Podle Johna Frizella z Greenpeace International je skutečným cílem tohoto výzkumu získatr 2000 tun velrybího masa, které bude prodáno za více než 50 miliónů dolarů, až se flotila vrátí do Japonska na jaře roku 1999. Také IWC na svém poslední zasedání formálně vyjádřilo "vážné obavy předních členů mezinárodní vědecké obce týkající se pokračujícího vražedného výzkumného programu".

Po požáru na jedné z lodí velrybářské flotily (viz fotografie) je však vysoce pravděpodobné, že se japonská flotila bude muset vrátit. Postižená loď Nisshin Maru je totiž jediná z pěti lodí, na které je možno zpracovávat velrybí maso.


reklama

 
Kateřina Ondřejová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist