https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozaru-v-prirode-v-posledni-dobe-pribyva-ve-stredu-jich-bylo-73
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet čtvrtečních požárů překonal i rekordy tropických let

7.4.2019 01:24 | PRAHA (ČTK)
Hašení požáru v Jizerských horách, ilustrační snímek.
Hašení požáru v Jizerských horách, ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR, s.p.
Hasiči zaznamenali ve čtvrtek v Česku 216 požárů. Tento počet překonal i rekordy extrémně horkého a suchého léta v letech 2015 a 2018. Důvodem výrazného nárůstu požárů je lidská nedbalost při pálení biologického odpadu nebo při rozdělávání ohňů v přírodě. Na webu o tom informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR) Nicole Zaoralová.

 

Rekordem loňského roku bylo 143 požárů ze 31. července. V roce 2015 to bylo 201 požárů ze 14. srpna. V současné době se objevují požáry především v přírodě. "Tomu všemu napomáhá sucho a silný vítr, který snadno oheň rozfouká. Jen během včerejšího dne (ve čtvrtek) bylo takových požárů 129," uvedla mluvčí.

Přestože čtvrteční počet požárů byl rekordní, celková vzniklá škoda byla pouze necelých 2,9 milionu korun. Například loni byla průměrná denní škoda při požárech 7,9 milionu korun.

Požárů v přírodě v Česku přibývá již několik dní. Od soboty do čtvrtka jich hasiči zaznamenali 366. Celkový počet požárů se pak za šest dní vyšplhal na 693, což je v průměru více než 115 požárů na den. Dlouhodobý denní průměr přitom je 49.

Lesní porost ve středu hořel třeba mezi Rudimovem a Pitínem na Zlínsku. Zasahovalo více než sto hasičů, několik hodin pomáhal s hašením vrtulník. Zásah komplikoval členitý terén a silný vítr. Požár hasiči dostali pod kontrolu přibližně po čtyřech hodinách. "Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla odhadnuta na 500.000 Kč," doplnila mluvčí.

Vrtulník ve středu hasil také požár v nepřístupném terénu u Horního Žlebu na Děčínsku. Lesní hrabanka hořela u Zlatých Hor na Jesenicku.

"Vzhledem k tomu, že máme před sebou víkend, kdy se předpokládají jarní úklidy zahrady, důrazně varujeme, že vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony," dodala mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist