https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozornost-sveta-se-kvuli-klimatickemu-summitu-upre-na-skotsko-rekla-kralovna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pozornost světa se kvůli klimatickému summitu upře na Skotsko, řekla královna

4.10.2021 01:02 | EDINBURGH (ČTK)
Britská panovnice se summitu zúčastní.
Britská panovnice se summitu zúčastní.
Pozornost světa se příští měsíc upře na Skotsko a na klimatický summit, který se od začátku listopadu koná v Glasgow, řekla britská královna Alžběta II. poslancům ve skotském parlamentu. Na úvod nového zasedání skotského parlamentu panovnice otevřela vřelými poznámkami vůči Skotsku, kde ve volbách před čtyřmi měsíci získali většinu strany usilující o nezávislost Skotů na zbytku Británie, napsala agentura Reuters.
 

"Oči celého světa se upřou na Spojené království - zejména na Skotsko - s tím, jak se lídři setkají, aby mluvili o výzvách klimatické změny," uvedla královna ohledně klimatické konference OSN (COP26). Britská panovnice se summitu zúčastní. Její rodina včetně syna prince Charlese a vnuka prince Williama je dlouhodobě aktivní v otázkách ochrany životního prostředí a klimatu, připomíná Reuters.

"Skotský parlament má, stejně jako všechny parlamenty, klíčovou roli pomoci vytvářet lepší, zdravější budoucnost pro nás pro všechny, a zapojit lidi, které reprezentuje, zejména ty mladé," uvedla královna.

Pětadevadesátiletá královna, která část roku tráví ve svém skotském sídle, před poslanci zavzpomínala i na dobu, kterou ve Skotsku prožila se svým manželem princem Philipem, jež letos v dubnu zemřel. "Už dříve jsem mluvila o své hluboké a přetrvávající náklonnosti k této úžasné zemi a mnoha šťastných vzpomínkách, které jsme zde s princem Philipem zažili," řekla Alžběta II.

Ačkoliv by panovnice měla ohledně otázky skotské nezávislosti zůstat veřejně nestranná, její vřelá slova vůči Skotsku jsou některými médii vykládaná jako součást snahy přesvědčit Skoty, aby zůstali součástí Spojeného království. Tou je Skotsko více než 300 let. Od roku 1999 má vlastní parlament a administrativu, které jsou zodpovědné za velkou část domácí politiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist