https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prachu-v-ovzdusi-ubylo-smogova-situace-v-casti-zeme-byla-zrusena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prachu v ovzduší ubylo, smogová situace v části země byla zrušena

25.1.2017 08:30 | PRAHA (ČTK)
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) obce dosud dostatečně nevyužívaly možnosti, které jim pro boj se smogem dává zákon.
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) obce dosud dostatečně nevyužívaly možnosti, které jim pro boj se smogem dává zákon.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V České republice ubývá krajů se smogovou situací, vyhlášenou v posledních dnech kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší. Dnes byla situace odvolána v pěti regionech, včetně Prahy. Naproti tomu ve Zlínském kraji byla smogová situace po pondělním odvolání znovu vyhlášena.
 

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) obce dosud dostatečně nevyužívaly možnosti, které jim pro boj se smogem dává zákon. S takovým názorem ale nesouhlasí ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Podle něj dosavadní vlády neudělaly pro zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku vše, co bylo možné. V Sobotkově vyjádření proto Macura podle svých slov cítí "značnou dávku alibismu".

Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nečeká pokles. Od minulého čtvrtka ČHMÚ postupně vyhlásil smogovou situaci v deseti krajích a Praze. Od neděle ale zase smogu ubývá.

Dnes ráno ČHMÚ odvolal smogovou situaci v Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji i v Praze. Ve Středočeském kraji meteorologové zrušili kromě smogové situace také regulaci. Ovzduší se zlepšilo i v Olomouckém kraji, kde dnes byla zrušena regulace, ale smogová situace platí i nadále.

Není však vyloučeno, že se vyšší koncentrace prachu v následujících dnech vrátí. Třeba ve Zlínském kraji byla smogová situace dnes znovu vyhlášena po pouhém jednom dni od odvolání. Za leden tak byla v regionu vyhlášena již potřetí.

Kromě Zlínského je aktuálně smogová situace ještě v Ústeckém a Olomouckém kraji a aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. V Plzeňském kraji platí regulace.

V Praze dnes jednali radní o tom, zda by měla být MHD kvůli smogu zdarma. Po zrušení smogové situace se rozhodli, že toto opatření zatím nezavedou. Ke stejnému závěru dnes dospěl také plzeňský magistrát, podle kterého by bezplatná MHD nepřinesla dostatečný efekt.

K zavedení MHD zdarma přistoupil už v pátek třeba Přerov. Po zlepšení situace ale radnice bezplatnou přepravu od dnešních 18:00 zrušila.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
dto ver
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist