https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pracovnice-americke-agentury-na-ochranu-zivotni-prostredi-sepsala-rozhorceny-dopis-na-rozloucenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pracovnice americké Agentury pro ochranu životní prostředí sepsala rozhořčený dopis na rozloučenou

3.8.2017 08:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve svém dopisu na rozloučenou Elizabeth Southerlandová  zkritizovala současný postoj EPA k ochraně přírody pod vedením Scotta Pruitta.
Ve svém dopisu na rozloučenou Elizabeth Southerlandová zkritizovala současný postoj EPA k ochraně přírody pod vedením Scotta Pruitta.
Elizabeth Southerlandová se posledních třicet let zabývala ochranou vody a byla ředitelkou odboru pro vědu a technologii v odboru pro vodu americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). Southerlandová v pondělí na svůj post rezignovala, na protest proti antienvironmentálnímu postoji vedoucího Agentury pro ochranu životního prostředí Scotta Pruitta. Ve svém dopisu na rozloučenou, který byl zveřejněný organizací PEER (Public Employees for Environmental Responsibility), se kriticky vyjádřila k současnému postoji EPA k ochraně přírody pod vedením Scotta Pruitta.
 

Tento republikánský politik a právník, kterého do vedení EPA dosadil prezident Donald Trump, je známý tím, že odmítá vliv lidské činnosti na změnu klimatu a popírá vliv oxidu uhličitého jako hlavního přispěvatele ke změně klimatu. Podle bývalé úřednice Pruitt podporuje v americké společnosti šíření mýtů. Jak sama píše, “pravdou je, že neexistuje žádná válka o uhlí, nedochází ke krizi způsobené ochranou přírody a změna klimatu je způsobená lidskou činností.”

Doposud EPA poskytovala finanční pomoc státům a indiánským kmenům na ochranu vody a vzduchu, nicméně v rozpočtu na rok 2018 by měly být příspěvky státům, kmenům a agentuře EPA výrazně omezeny a některé odpovědnosti agentury by měly přijít přímo do rukou států a kmenů. Kromě toho by mělo při schvalování každého nového předpisu dojít ke zrušení dvou předpisů stejné či větší hodnoty. Je vhodné odstranit dva předpisy chránící novorozeňata od neurotoxinů, aby byl prosazen předpis chránící dospělé proti nově objevenému toxinu v játrech? Komplikovaný výběr mezi jednotlivými regulacemi přirovnává Southlandová k Sophiině volbě.

Fakt, že Pruitt zvažuje zrušení 30 předpisů, považuje Southerlandová za upřednostňování průmyslu před veřejným zájmem. Průmyslová deregulace by mohla vést k tomu, že by znečišťovatelé přestali platit za škody způsobené na přírodě, čímž by federální vláda dala ruce pryč od ochrany přírody. Ochrana přírody by tak spadala jen pod jednotlivé státy, kmeny a lokální vlády. Celý dopis je laděný kriticky vůči současnému vedení a Southerlandová nevylučuje, že současné smýšlení potrvá několik let, během kterých možná budeme svědky environmentální katastrofy. Věří však, že soudy a Kongres znovu předpisy a zákony obnoví, protože je to v zájmu společnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Veronika Gregušová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist