https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pracovnici-lesu-cr-na-frydecko-mistecku-vypustili-16-tetrevu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pracovníci Lesů ČR na Frýdecko-Místecku vypustili 16 tetřevů

28.9.2018 00:13 | KRÁSNÁ (ČTK)
Pracovníci Lesů ČR vypustili do přírody na Frýdecko-Místecku dalších 16 kriticky ohrožených tetřevů.
Pracovníci Lesů ČR vypustili do přírody na Frýdecko-Místecku dalších 16 kriticky ohrožených tetřevů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | lesycr.cz
Pracovníci Lesů ČR vypustili do přírody na Frýdecko-Místecku dalších 16 kriticky ohrožených tetřevů. Odchovali je ve speciální tetřevně umístěné pod vrcholem Travného. Další dva ptáky lesníci vypustí v říjnu. Cílem projektu je obnovit zdecimovanou tetřeví populaci v Beskydech. Novináře o tom informovala mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Včera byla navíc podle ní v části Beskyd vyhlášena takzvaná tetřeví oblast. V lokalitě se tak třeba omezí těžba, aby ptáci měli klid.

 

Odchovna tetřevů v Beskydech funguje od roku 2017. Postavena byla za 18 milionů korun. Vznikla v nově postavené soustavě dřevostaveb. Patří k nim valašská roubená stavba coby provozní budova a vlastní dřevěná odchovna s venkovní kovovou voliérou. Do ní lesníci před lety umístili chovné hejno, dovezené k nám z Polska.

Tetřev vypuštěný do přírody.
Tetřev vypuštěný do přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | lesycr.cz

Loni vypustili prvních pět ptáků, letos dalších 16 a dva ještě mají v plánu. Hlášená pozorování potvrzují, že se ptákům ve volné přírodě daří přežít. "Máme celkem 15 ověřených pozorování. Poslední z května. To je pro náš chov dobrá zpráva," uvedl lesní správce Tomáš Peka.

V budoucnu by se tetřevům v Beskydech mělo dařit ještě lépe. Lesníci společně s CHKO Beskydy dnes v části pohoří vyhlásili tetřeví oblast. Zahrnuje téměř 1000 hektarů pozemků od Malého polomu až po prales Mionší. Lesníci se v této oblasti budou řídit jinými pravidly hospodaření. "Na tomto území bude od 1. prosince do 15. června klidový režim," uvedl ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Pospíšil. V tomto období se budou podle něj v oblasti provádět jen nejnutnější práce, jako opravy plotů a zalesňování. "Těžit se nebude. Tetřevi potřebují klid," řekl.

Kriticky ohrožený tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší - s váhou kolem 2140 gramů - než samečci, kteří váží kolem 4800 gramů. I přes svou velikost létají tetřevi poměrně dobře, a to i mezi stromy. Zdržují se v odlehlých místech a je těžké, se k nim přiblížit, nebo je vůbec spatřit. Při sebemenším náznaku nebezpečí odlétají, i v době tokání.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist