https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praga-2000-natura-megapolis-skladala-ucty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praga 2000 Natura Megapolis skládala účty

4.6.2001 20:15 | PRAHA (EkoList)
Vpředvečer Světového dne životního prostředí se organizátoři konference Praga 2000 Natura Megapolis rozhodli s odstupem devíti měsíců shrnout závěry projektu, seznámit veřejnost se vzdělávací edicí CD a představit publikace Hnízdní atlas ptáků Prahy a Květena chráněných území Prahy.
 

Tisková konference

Tisková

konference

Foto: Eva Hejzlarová/EkoList

Na tiskové konferenci promluvili Jan Němec z Agentury ochrany přírody a krajiny, Kateřina Vaculová z odboru městské zeleně Magistrátu hl. města Prahy, Lawrence Goetz, zástupce hlavního sponzora, firmy Procter and Gamble, a Josef Běle, náměstek ministra životního prostředí. Ten v úvodním projevu poukázal na stoupající kvalitu životního prostředí a aktivity, které jeho resort podporuje. Za jeden z největších úspěchů poslední doby označil předběžné uzavření kapitoly o životním prostředí, které proběhlo minulý pátek v Bruselu. Navázala na něj Kateřina Vaculová, která vypočítala úspěchy a potíže, se kterými se hlavní město potýká: "Hlavním problémem pochopitelně nadále zůstává doprava a její vliv na stav ovzduší. Podařilo se ale udělat pořádný kus práce co se týče snížení hodnot oxidu síry a médií užívaných k topení. Za úspěch lze také považovat změnu postoje veřejnosti i politiků k problematice životního prostředí." Jan Němec pak přítomným novinářům představil projekt věnovaný ekologické výchově, který počítá s tím, že by se konferencí zaštítěné CD-ROMy Chráněná území Prahy a středních Čech a Příroda Prahy měly na přelomu září a října dostat zdarma do všech pražských škol. Na závěr setkání proběhl za účasti prof. Jeníka, předsedy konference Praga 2000, křest CD Příroda Prahy.

Cílem konference, která probíhala v hlavním městě ve dnech 27. - 31.srpna 2000 jako součást projektu Praha - evropské město kultury 2000 a nad níž převzali záštitu ministr životního prostředí Miloš Kužvart a primátor hlavního města Prahy Jan Kasl, bylo shromáždit odborníky z různých vědních oborů na jednom místě, aby společně diskutovali o problematice ochrany přírodního prostředí velkoměst a sjednotili si názory na některé problémy.

Přínosem mezinárodního setkání, jehož organizátory byly Ministerstvo životního prostředí ČR, Magistrát hlavního města Prahy, Český svaz ochránců přírody a Agentura ochrany přírody a krajiny, je zdůraznění faktu, že myšlenky ochrany přírodního prostředí jsou globální povahy a že problematika ochrany životního prostředí velkoměst má stále větší důležitost. Je to způsobeno jednak tím, že se stále větší počet obyvatel stěhuje do měst, a dále tím, že ve volné krajině se uplatňují některé negativní tendence (např. chemizace v zemědělství), které prostředí velkoměst nepostihují. Proto se v posledních letech objevují na území velkých měst i přírodovědecky zajímavé druhy rostlin a živočichů, jejichž výskyt byl v minulosti vázán na chráněná území. Druhou stránkou téže mince je, že ve městech jsou velké opuštěné prostory, které znovu osidlují živočichové a rostliny a dochází k renaturalizaci. Paradoxně tak dochází k situaci, že se na území měst někdy vyskytují cennější druhy než ve volné krajině.

V říjnu letošního roku proběhne obdobná konference ve Lvově na Ukrajině, kde budou hlavním tématem městské parky a zahrady a jejich význam pro životní prostředí velkoměst.


reklama

 
Eva Hejzlarová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist