https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-10-chce-upravu-projektu-rozsireni-spalovny-v-malesicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 10 chce úpravu projektu rozšíření spalovny v Malešicích

9.8.2019 00:13 | PRAHA (ČTK)
Desátá městská část chce upravit projekt modernizace malešické spalovny o dobrovolná kompenzační opatření proti karcinogenní látce benzo(a)pyren. / Ilustrační foto
Desátá městská část chce upravit projekt modernizace malešické spalovny o dobrovolná kompenzační opatření proti karcinogenní látce benzo(a)pyren. / Ilustrační foto
Desátá městská část chce upravit projekt modernizace malešické spalovny o dobrovolná kompenzační opatření proti karcinogenní látce benzo(a)pyren. Požadavek je součástí připomínek, které radnice podala v rámci posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA). V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. Radnice také požaduje, aby byl projekt představen na veřejném jednání. Spalovnu provozuje firma Pražské služby, kterou stoprocentně vlastní město.
 

Benzo(a)pyren je látka, který se do ovzduší dostává při spalování odpadu. "Její škodlivost je dlouhodobě vědecky prokázána. Skutečnost, že pro ni není stanoven emisní limit, ještě neznamená, že bychom její vypouštění neměli hlídat. Zavedení kompenzačních opatření ze strany provozovatele spalovny považujeme za zcela důvodné, a věříme, že budou zohledněna v konečném stanovisku," uvedla první místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti).

Projekt výměny kotlů spalovny má do roku 2023 zvýšit kapacitu zařízení ze současných 330.000 tun spáleného odpadu ročně na 394.000 tun. Jeden ze čtyř kotlů již vyměněn byl, na dalším se pracuje a zbylé budou následovat. Podle radnice Prahy 10 je projekt s ohledem na navýšení kapacity natolik významný, že by mělo být nařízeno veřejné projednání v rámci EIA. "O jeho případném konání budeme s krátkým předstihem informovat na internetu a sociálních sítích," uvedla starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta).

Zástupci Pražských služeb před časem při spuštění prvního modernizovaného kotle uvedli, že nová zařízení mají vyšší účinnost a nižší emise. Oxidů uhlíku a dusíku mají produkovat o 40 až 50 procent méně. Celková investice má být zhruba 2,8 miliardy korun. Provoz v Malešicích začal fungovat v roce 1998.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist