https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-3-necha-zpracovat-studii-noveho-parku-pod-parukarkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 3 nechá zpracovat studii nového parku pod Parukářkou

5.3.2021 00:53 | PRAHA (ČTK)
Park má podle dřívějších informací být pojmenovaný po zakladateli žižkovského Milíčovského doku Přemyslu Pitterovi.
Park má podle dřívějších informací být pojmenovaný po zakladateli žižkovského Milíčovského doku Přemyslu Pitterovi.
Foto | Eric X / Unsplash
Krajinářský architekt Zdeněk Sendler zpracuje pro Prahu 3 studii nového parku, který radnice plánuje vytvořit na pozemcích mezi Parukářkou a Pitterovou ulicí. Tento týden o tom rozhodli radní městské části. Část pozemků pro park již samospráva vlastní, část získá darem od firmy REXWOOD Invest, která v Pitterově ulici plánuje postavit bytový dům.
 

Část pozemků jihovýchodně od vrchu sv. Kříže získalo hlavní město zpět do vlastnictví v roce 2019, zaplatilo za ně asi 32 milionů korun. Následně parcely svěřilo Praze 3, která tam plánuje park. Ten má podle dřívějších informací být pojmenovaný po zakladateli žižkovského Milíčovského doku Přemyslu Pitterovi. Za vypracování studie, která má být hotová v srpnu, radnice architektovi zaplatí necelých 900 000 korun.

Městská část nechala zpracovat biologický průzkum, podle kterého na pozemcích žijí chránění živočichové, konkrétně ropucha zelená a ještěrka obecná. Jejich stávající biotopy na západní straně budoucího parku by tak měly být v návrhu zachovány a dále rozšířeny. "Jihovýchodní a severovýchodní část lokality bude sloužit k rekreačním účelům a k umístění objektů lesní mateřské školy a komunitní zahrady," píše se v usnesení radních z loňského prosince.

Pozemky byly původně v územním plánu vedeny jako rekreační plocha, v roce 2001 však tehdejší vedení Prahy 3 posvětilo změnu na stavební parcely a pozemky na 70 let pronajalo developerovi, který slíbil, že na nich vybuduje sportovní a rekreační areál. To se nikdy nestalo. V roce 2006 radnice parcely směnila za jiné, podle stávajícího vedení radnice nevýhodně. Nyní je na pozemcích louka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist