https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-5-prohrala-soud-kvuli-motolske-skladce-chce-resit-jeji-revitalizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 5 prohrála soud kvůli motolské skládce, chce řešit její revitalizaci

14.11.2023 22:48 | PRAHA (ČTK)
Praha 5 prohrála soud ve věci žaloby proti společnost EkoMotol CZ, která dříve provozovala skládku v Motole. ČTK to řekla nedávno zvolená starostka městské části Radka Šimková (Praha 5 Sobě). Ukončení sporu podle ní dává možnost začít shánět peníze na revitalizaci skládky. Firma měla pozemky pod skládkou u Plzeňské ulice pronajaté od Prahy 5 deset let od roku 2004.
 

Podání žaloby schválili v létě 2021 tehdejší radní městské části kvůli náhradě škody související s porušováním podmínek nájemní smlouvy. Samospráva zvažovala i jiné možnosti, například zažalovat členy vedení radnice, za jejichž působení byla smlouva o pronájmu pozemků pod skládkou podepsána. Po konzultaci s advokáty nakonec zvolila tuto cestu.

Ve sporu ale městská část podle Šimkové neuspěla. "Výsledek je takový, že nelze jednoznačně identifikovat viníka," řekla ČTK a doplnila, že i "nepříznivé rozhodnutí otvírá nějakou možnost, jakým způsobem získat další prostředky na řešení skládky".

Podle studie, kterou si před několika lety nechala radnice zpracovat, by stabilizace skládky, její vyrovnání a sanace stály půl až 1,5 miliardy korun. Maximální varianta spočívající v odvození veškerého materiálu by podle odborníků mohla vyjít až na deset miliard. To je podle Šimkové s ohledem na finanční náročnost nereálné. "Jsme omezeni finančně, takže pro nás přichází do úvahy levnější varianta," řekla. Radnice podle starostky bude chtít na revitalizaci získat peníze ze Státního fondu životního prostředí či evropských fondů.

Společnost EkoMotol CZ měla zhruba patnáctihektarové pozemky u Plzeňské ulice pronajaté od roku 2004, kdy radnice Prahy 5 uzavřela smlouvu v době vlády kontroverzního exstarosty Milana Jančíka. Od roku 2006 firma platila radnici za nájem 100 korun ročně. V roce 2014 dostala výpověď.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist