https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-5-zrekonstruovala-za-11-milionu-korun-arbesovo-namesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 5 zrekonstruovala za 11 milionů korun Arbesovo náměstí

22.9.2001 11:20 | PRAHA (ČIA)
Přibližně 11 milionů korun stála půlroční rekonstrukce Arbesova náměstí v centru Prahy 5, která změnila bývalé nevzhledné tržiště v park. "Vzhledem k tomu, že se rekonstrukce týkala doslova každého metru náměstí, bylo zde velmi náročné zkoordinovat veškeré pracovní činnosti. I přes zachování původního uspořádání je dnešní podoba parku zcela nová, což je patrné na první pohled," řekl u příležitosti otevření parku místostarosta Městské části Prahy 5, investora celé akce, Petr Horák.
 

Novou dominantou parku je fontána s okrouhlým bazénem o průměru sedmi metrů, ze které tryská mnohasměrný proud vody. Návštěvníky parku potěší 18 bytelných laviček, šest nových luceren a čtyři odpadkové koše. Při rekonstrukci se pokácelo několik poškozených stromů, 11 nových lip se ale vzápětí vysadilo stejně jako 5600 kusů různých křovin. Původní asfaltové chodníky nahradila žulová dlaždicová mozaika.

V rámci úprav cest se zvětšila plocha zeleně o 400 metrů čtverečních. Celý park se čtyřmi brankami je obehnán asi metrovým ozdobným plůtkem, který nevadí kolemjdoucím při pohledu dovnitř. Branky se budou na noc zavírat (zřejmě od 22.00 do 7.00 hodin). Nemalou investici pomáhá před vandaly hlídat prakticky 24 hodin denně kamerový systém a uvažuje se i o přímém dohledu.

"Věřím, že dnešní podoba parku poskytuje natolik příjemné prostředí, že se pro kolemjdoucí i zde žijící občany stane Arbesovo náměstí při procházce rušným Smíchovem vyhledávaným místem jejich odpočinku," dodal Horák.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist