https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-a-stockholm-vstoupi-do-programu-civitas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha a Stockholm vstoupí do programu Civitas

28.2.2001 13:30 | PRAHA (ČIA)
Záměr účasti hlavního města v programu Civitas schválila v úterý 27. února Rada hlavního města Prahy . Tento návrh vyšel z iniciativy Evropské komise (EK), která v prosinci minulého roku zveřejnila návrh na udělení grantů v oblasti dopravy a životního prostředí. Předložené projekty by měly být zaměřeny na zlepšení kvality a účinnosti systémů městské dopravy, přičemž EK požaduje, aby šlo o velké projekty demonstračního charakteru. Na tiskové konferenci to uvedl pražský primátor Jan Kasl.
 

Praha obdržela nabídku na spolupráci v programu Civitas nejen od Londýna, Janova či Benátek, ale i od švédského Stockholmu. "Každý projekt musí vyhovět osmi kritériím. Pro Prahu je výhodné zapojení v pozici takzvaného následovníka, který se může zaměřit pouze na jednu nebo jen některé cílové oblasti," dodal primátor.

Záměr předpokládá, že návrhy předloží konsorcia dvou měst, z nichž jedno bude mít vůdčí a koordinační roli a druhé město bude v pozici následovníka. Každé město přitom musí být z jiného členského státu Evropské unie (EU). Je možná i účast dalšího města jako následovníka, a to ze zemí stření a východní Evropy. Tento princip sledují záměr, že opatření přijatá jedním městem jsou přenositelná i do města jiného.

Rada souhlasila s účastí hlavního města Prahy v programu Civitas společně se Stockholmem a francouzským městem Lille a uložila Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, Ústavu dopravního inženýrství hl. m. Prahy a odborům dopravy a zahraničních vztahů rozpracovat detailní návrh účasti Prahy do 6. března letošního roku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist