https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-o-30-procent-zdrazit-svoz-odpadu-a-prevzit-odvoz-bioodpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce o 30 procent zdražit svoz odpadu a převzít odvoz bioodpadu

19.6.2019 00:14 | PRAHA (ČTK)
Pražský magistrát připravuje novelu vyhlášky, která zvedne cenu za svoz směsného odpadu o 30 procent a zároveň zavede službu svozu bioodpadu za nižší cenu. / Ilustrační foto
Pražský magistrát připravuje novelu vyhlášky, která zvedne cenu za svoz směsného odpadu o 30 procent a zároveň zavede službu svozu bioodpadu za nižší cenu. / Ilustrační foto
Foto | Jana Půlpánová / Envirostyl
Pražský magistrát připravuje novelu vyhlášky, která zvedne cenu za svoz směsného odpadu o 30 procent a zároveň zavede službu svozu bioodpadu za nižší cenu. Vyplývá to z informačního tisku, který v pondělí dostali na stůl pražští radní. V současnosti domácnosti v metropoli platí za svoz běžného odpadu měsíčně od 86 do 5737 korun, podle četnosti a velikosti kontejneru. Svoz bioodpadu by se měl oproti cenám, za které si nyní můžou lidé sami službu objednat u Pražských služeb, zlevnit o polovinu.
 

Zdražení by v případě rodinného domu s odvozem 120litrového kontejneru jedenkrát týdně znamenalo, že domácnosti místo nynějších 2232 korun ročně zaplatí 2904 korun. Krok podle materiálu souvisí s koncepcí, která počítá se snižováním množství produkovaných odpadků a dlouhodobě udržitelným fungováním města. S tím souvisí i zlevnění svozu bioodpadu a zlepšení dostupnosti kontejnerů na tříděný odpad. "Připravena bude informační kampaň o změnách v systému poplatků, možnostech třídění a předcházení vzniku odpadu," píše se dále v dokumentu.

Město chce také nově nabízet možnost odvozu odpadu rostlinného původu, který si lidé nyní musí objednat přímo u Pražských služeb. Ty službu nabízejí od 1346 korun ročně při odvozu 120litrového kontejneru jednou za 14 dní do 8611 korun při svozu z nádoby o objemu 240 litrů dvakrát týdně. Po převzetí služby městem by měly být ceny poloviční.

"Primárním zájmem města je získat čistý a kvalitní materiál rostlinného původu," uvádí se v dokumentu. Odpad poté bude moci Praha dále zpracovat, nabízí se například možnost vybudovat bioplynovou stanici. Biologický materiál ve směsném odpadu nyní komplikuje jeho spalování v Malešicích. Kontejnery na bioodpad nicméně stále nebudou povinné a město je bude poskytovat pouze domácnostem, které o ně požádají.

Celkové náklady města na zavedení nové služby za zvýhodněnou cenu se podle materiálu mohou pohybovat mezi 40 a 50 miliony korun za rok, peníze magistrát získá zdražením svozu směsného odpadu. V současnosti si kontejner na bioodpad v metropoli platí asi 13.000 domácností, vedení města by chtělo, aby to v roce 2020 byl dvojnásobek. V plánu je také vybudování nové kompostárny v Kyjích.

Popeláři by v budoucnu měli také bezplatně vynést lidem kontejnery na tříděný odpad, které mají umístěny například na zahradě. To dělají už nyní, nicméně jenom v případě, že jsou blíže než 15 metrů od místa, kde zastaví se sběrným vozem. Pokud stojí dále, musí si lidé za každý další metr připlácet, což by se mělo změnit - nově by měla být služba zdarma do 50 metrů.

Loni lidé v metropoli vyprodukovali 321.183 tun odpadu, o rok dříve to bylo 304.325 tun. Vytříděného odpadu bylo v roce 2018 56.949 tun, tedy 18 procent. Nejvíce se třídí papír. Další odpad končí ve sběrných dvorech, kterých jsou v Praze dvě desítky. Svoz odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole provádí na základě smlouvy s magistrátem Pražské služby, zbytek zajišťuje firma AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist