https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-vykoupit-pozemky-prirodni-pamatky-baba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce vykoupit pozemky přírodní památky Baba

13.2.2018 11:00 | PRAHA (ČTK)
V přírodní památce Baba rostou chráněné a botanicky významné druhy rostlin, jsou jimi například tařice skalní (na obrázku), dvojštítek hladkoplodý nebo bělozářka liliovitá.
V přírodní památce Baba rostou chráněné a botanicky významné druhy rostlin, jsou jimi například tařice skalní (na obrázku), dvojštítek hladkoplodý nebo bělozářka liliovitá.
Foto | jacki-dee / Flickr
Praha plánuje vykoupit pozemky v oblasti chráněné přírodní památky Baba a jejím ochranném pásmu. Za dva pozemky v Dejvicích o celkové rozloze 5,6 hektaru město zaplatí 35,85 milionu korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili radní hlavního města. Odkup pozemků ještě musí potvrdit zastupitelstvo.
 

Pozemky nejsou určené k zastavění, pouze na malé části by bylo možné postavit zahradní restauraci, hvězdárnu nebo rozhlednu. Získáním pozemků vznikne souvislý pás ve vlastnictví města, což může do budoucna usnadnit městu rozhodování o nakládání s těmito pozemky.

Pozemky jsou na jihovýchodním svahu pod ulicí Nad Paťankou. Leží na území přírodního parku Šárka - Lysolaje a jsou součástí zeleného pásu lemujícího kolonii Baba. Přibližně polovinu plochy na severní straně tvoří část evropsky významné lokality Natura 2000 - Kaňon Vltavy u Sedlce.

V přírodní památce Baba rostou chráněné a botanicky významné druhy rostlin, jsou jimi například tařice skalní, dvojštítek hladkoplodý nebo bělozářka liliovitá. Ve strmých a skalnatých svazích památky žije velké množství různých druhů hmyzu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist