https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chysta-projekt-navraceni-tramvaje-na-vaclavske-namesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chystá projekt navrácení tramvaje na Václavské náměstí

12.11.2003 13:12 | PRAHA (ČIA)
Projektovou dokumentaci k navrácení tramvajové dopravy na Václavské náměstí připravuje v současnosti hlavní město Praha ve spolupráci s první městskou částí. Jak na dotaz ČIA uvedl náměstek primátora Jan Bürgermeister, za tři roky mají být projekční přípravy hotovy. Realizace tratě však bude souviset s omezením dopravy na magistrále, čehož město dosáhne až po dokončení severozápadní část vnitřního městského okruhu.
 

Navrácení tramvaje na Václavské náměstí se plánováno v rámci kompletní přeměny tohoto prostranství. Město se s Prahou 1 dohodlo, že v co nejkratší době vypracují studii, která by konkretizovala možné změny a úpravy náměstí. Nejprve se omezí přístup automobilů od Můstku a do dvou let má vzniknout projekt na výstavbu podzemních garáží v horní části. "Teprve pak je možné začít řešit tramvaj, která by se měla vrátit do původní stopy, alespoň ke křižovatce s Jindřišskou a Vodičkovou," řekl starosta Prahy 1 Vladimír Vihan.

V rámci přetváření náměstí dojde k rozšíření zón pro pěší a zklidnění dopravy na celém území náměstí. Jízdní pruhy zůstanou jen tak široké, aby se bezproblémově zajistilo zásobování obchodů a restaurací na náměstí a v okolí. "Plánujeme podstatně rozšířit prvky zeleně, popřípadě umístit i nějaké vodní prvky, doplnit městský mobiliář a předzahrádky," dodal náměstek.

Předpokládané náklady a ani harmonogram jednotlivých úprav není podle Bürgermeistera ani Vihana zatím znám.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist