https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-da-lesum-21-milionu-na-techniku-a-stroje-do-kompostarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha dá lesům 21 milionů na techniku a stroje do kompostárny

5.5.2017 11:47 | PRAHA (ČTK)
Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. Ilustrační snímek.
Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. Ilustrační snímek.
Foto | normanack / Flickr
Praha přidělí organizaci Lesy hlavního města Prahy (LHMP) 20,6 milionu korun. Peníze mají sloužit na nákup potřebných strojů pro provoz nové kompostárny v Praze 5. Vyplývá to z materiálu, který mají v úterý projednat pražští radní. Ti by měli rovněž schválit návrh smlouvy s LHMP, které se stanou provozovatelem kompostárny. Stavba zařízení již byla zkolaudována.
 

"Vzhledem ke skutečnosti, že příspěvková organizace v současné době neprovozuje žádné zařízení ke zpracování a využití bioodpadu a nedisponuje technikou potřebnou k zajištění jeho řádného provozu, je předmětem schválení i poskytnutí investičního příspěvku na pořízení techniky a zařízení," píše se v materiálu.

Podle dokumentu nakoupí lesy za asi šest milionů drtič, dále pak třídič nebo překopávač kompostu, který zajistí správné zpracování hmoty kompostu. LHMP pořídí rovněž traktor a nakladač s výsuvným ramenem.

Smlouva na provoz zařízení bude s lesy uzavřena podle jejího návrhu na dobu neurčitou. V případě nákupu techniky a zařízení by měl roční provoz kompostárny vyjít na necelých pět milionů. LHMP jsou městskou organizací.

Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. "Jeho množství bude záviset na množství bioodpadu odloženého na zařízení," píše se v dokumentu. Společnosti, které se například starají o parky, a soukromé firmy pak za odložení bioodpadu budou platit.

V Praze již sváží bioodpad například městem většinově vlastněné Pražské služby (PSAS). Firma eviduje asi 10.000 zájemců o svoz bioodpadu a ročně ho odveze zhruba 6500 tun. Pražané mohou zahradní odpad odevzdávat i ve sběrných dvorech nebo do velkoobjemových kontejnerů, které se po městě přesunují podle harmonogramu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist