https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-koupila-za-skoro-7-milionu-milicovsky-rybnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha koupila za skoro 7 milionů Milíčovský rybník

21.10.2016 11:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rybník je součástí přírodní památky Milíčovský lese a rybníky s největší diverzitou obojživelníků na území Prahy.
Rybník je součástí přírodní památky Milíčovský lese a rybníky s největší diverzitou obojživelníků na území Prahy.
Do majetku hlavního města Prahy přibyl Milíčovský rybník a dva přilehlé pozemky. Rybník je součástí přírodní památky Milíčovský lese a rybníky s největší diverzitou obojživelníků na území Prahy. Zastupitelstvo hl. m. Prahy včera potvrdilo jejich odkup za celkovou cenu 6 848 100 Kč bez DPH. Informoval o tom Magistrát hl. m. Prahy.
 

Praha vlastní většinu pozemků v přírodní památce Milíčovský les a rybníky. Předmětem ochrany přírodní památky je soubor přirozených doubrav, olšin, vlhkých luk a rybníků, významná společenstva rostlin a biotop chráněných živočichů. Přírodní památka je známa především jako území s největší diverzitou obojživelníků na území Prahy. Stav vodní hladiny Milíčovského rybníka také přímo ovlivňuje stav vodní hladiny v přilehlých tůních a hladinu podpovrchové vody na přilehlých vlhkých loukách.

„Odkupem tohoto unikátního území dojde ke sjednocení soustavy vodních ploch a přilehlých přírodních biotopů s množstvím rostlin a živočichů, které budou plnit funkci rekreační. A díky možnosti zajištění vody budou mít i funkci protipovodňovou,“ řekla radní Jana Plamínková.

Význam Milíčovského rybníka je i vodohospodářský. Rybník je součástí soustavy sedmi vodních ploch v povodí Milíčovského potoka na zhruba dvou kilometrech vodního toku. Tato soustava vodních ploch je mimo jiné velmi významná z pohledu zadržení vody v krajině, předposlední vodní plocha zároveň plní funkci protipovodňovou v případě nárazových srážek v povodí potoka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist