https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-kupuje-zlicinsky-rybnik-hlinik-kdysi-to-byl-lom-na-cihlarskou-hlinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha kupuje zličínský rybník Hliník. Kdysi to byl lom na cihlářskou hlínu

11.10.2017 15:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Praha minulý rok koupila také Milíčovský rybník, vykoupit chtěla také Šeberák a Olšaňák.
Praha minulý rok koupila také Milíčovský rybník, vykoupit chtěla také Šeberák a Olšaňák.
Městská rada včera doporučila zastupitelstvu, aby Praha koupila za zhruba 4,3 milionu korun pozemky, na kterých se z velké části nachází zličínský rybník Hliník. Ten je důležitým zdrojem vody obnoveného Řepského potoka ústícího do Litovicko-Šáreckého potoka. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Rybník Hliník je poslední volně přístupnou vodní plochou v těsné blízkosti Řepského sídliště. Všechny ostatní větší rybníky, až na soukromé rybníky Prasečák a Velký rybník, byly v katastrálním území Řepy a Zličín v druhé polovině 20. století zrušeny. „Rybník Hliník je ve skutečnosti bývalým lomem na cihlářské hlíny, ze kterých se vyráběl šamot“, říká radní Jana Plamínková.

Kolem vodní plochy se v současné době nacházejí skladové a výrobní areály, které by měly nahradit další bytové komplexy. V těsné blízkosti rybníka již jeden bytový komplex vzniká a další projekty jsou již projednávány.

„Pro nově vzniklou zástavbu v bezprostřední blízkosti rybníka, i pro jihozápadní část stávajícího Sídliště Řepy II, bude rybník Hliník a jeho okolí důležitým místem pro rekreaci," říká radní Jana Plamínková. Podle ní jde o ojedinělou vodní plochu i okolní doprovodnou zeleň. "A protože tlak na rekreační využití poroste, je více než žádoucí, aby přešel rybník do vlastnictví Prahy, která je schopna zajistit vhodně provedenou revitalizaci a její dlouhodobou udržitelnost,“ dodává Jana Plamínková.

Praha minulý rok koupila Milíčovský rybník, vykoupit chtěla také Šeberák a Olšaňák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist