https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-novy-rybnik.na-ricansky-potok-se-vratily-meandry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má nový rybník. Na Říčanský potok se vrátily meandry

7.6.2020 03:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Obnova Lítožnického potoka a zmeandrování části Říčanského potoka pod hrází
Obnova Lítožnického potoka a zmeandrování části Říčanského potoka pod hrází
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MHMP
Na místě původního rybníka, který byl v minulosti vypuštěn a vysušen, bude opět rozlehlá vodní plocha. Hlavní město Praha dokončilo výstavbu rybníka mezi městskými částmi Běchovice a Dubeč. Nový Lítožnický rybník zabírá plochu 11 hektarů.
 

Součástí úpravy bylo i zmeandrování Říčanského potoka pod hrází, které má přispět k zadržení vody v krajině. „V rámci opatření proti suchu bylo její koryto prodlouženo o 300 metrů a objem zadržené vody se téměř ztrojnásobil z 340 metrů krychlových na 890 metrů krychlových,“ upřesnil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro životního prostředí. Spolu s prodloužením Říčanky vzniklo i 11 nových tůní, které v místní krajině zadrží kolem 2 200 m3 vody. Kromě toho potok nabízí nová útočiště pro pestré druhy mokřadní fauny a flóry.

Nový Lítožnický rybník vznikl na místě tří menších rybníků, které zbyly po vypuštění Lítožnického rybníka v 1. polovině 19. století. Během prací se území odbahnilo a odstranily se také zbytky zničených hrází. Nová hráz rybníka je 376 m dlouhá a vysoká je 5,2 m. „Na hlavní hrázi je bezpečnostní přeliv a u výpustního objektu rybníka jsme zřídili loviště, kádiště a schodiště do vody tak, aby rybník mohli využívat i rybáři,“ dodal Ondřej Palička, ředitel Lesů hl. m. Prahy.

Celkové náklady na stavbu Lítožnického rybníka dosáhly 45 milionů korun. Nový rybník je součástí strategie města v péči o vodu v metropoli a její zadržení v krajině. Praha celkově spravuje 308 km vodních toků a 116 vodních nádrží.

V uplynulém roce město vzniko také přirozené koryto Svépravického potoka v Horních Počernicích s meandry a tůněmi, revitalizace Biologického a Milíčovského rybníka, vybudování tůní na Rokytce, vybudování nového zdroje vody pro vysychající Panský rybník v Jinonicích a celková revitalizace rybníka Šeberák včetně odbahnění. V letošním roce Praha plánuje protipovodňové úpravy Rokytky v Kyjích, dokončit revitalizaci Xaverovského rybníka a Zličínského rybníka a nadále pokračovat v revitalizaci Lipanského potoka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist