https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-vystavu-plnou-vuni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPraha má výstavu plnou vůní

18.6.2001 18:10 | PRAHA (EkoList)
Jestliže některému z návštěvníků výstavy mrtvých ptáků Světlo pro Prahu v Národním muzeu vadil zápach z některých exponátů, má nyní možnost poskytnout svému nosu druhý extrém z toho, co se dá čichat. V Pražské botanické zahradě v Tróji začala dnes výstava nazvaná Příroda plná vůní. Je to již pátá výstava tohoto druhu, kterou společně připravily botanická zahrada, pražská ZOO a Institut rehabilitace zrakově postižených.
 

Autoři výstavy vycházejí z toho, že kolem nás existuje dva až čtyři tisíce vůní, které se vzájemně kombinují. Na výstavě jsou všechny vůně uzavřeny v malých zábrusných lahvičkách a takto rozděleny do tří celků: Vůně a rostliny, Vůně a člověk a Vůně a živočichové. Na poměrně malé ploše se může návštěvník seznámit mj. s tím, jak u člověka funguje vnímání vůní, jak se dají využít vůně rostlin nebo které živočišné vůně se dnes používají.

Podle autorů výstavy není člověk od přírody příliš dobře vybaven, nemá tak citlivý čich jako např. psovité šelmy. Talentovaný citlivý člověk se prý ale po troše tréninku naučí rozeznávat až 10 000 vůní. "Pokud byste ale vdechli další velké množství vůně, neucítíte pak další druhy," varují také autoři výstavy před horlivým čicháním. Na výstavě, kde lze také využít zvukového průvodce v připravených walkmanech, tak můžete vychutnat mj. vůně myrhy, zkaženého masa, silice, surového kadidla, sušené naťe majoránky, sušeného květu heřmánku, listů šalvěje, bobroviny, pižma nebo ambry. Pokud se chcete potrénovat ve znalosti vůní, mějte naspěch, neboť výstava probíhá pouze tento týden. "Na příští rok už máme vymyšlené téma, ale neprozradíme o co jde," řekla EkoListu spoluautorka výstavy Iva Vilhumová.

Výstavu vůní ocení i nevidomí Na výstavě můžete poznat čtyři základní živočišné vůně Výstava Příroda plná vůní
Výstava Příroda plná vůní Výstava Příroda plná vůní
Foto: Michael Polák/EkoList

reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist