https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-na-cisarskem-ostrove-spoji-nepropojene-casti-a-uklidi-ho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha na Císařském ostrově spojí nepropojené části a uklidí ho

30.8.2017 03:00 | PRAHA (ČTK)
Obnovený Císařský ostrov má být místem harmonického soužití mezi městem, řekou a člověkem. Jde o místo s vysokou krajinnou a přírodní hodnotou, navíc leží nedaleko od hustě zabydlených čtvrtí. / Na obrázku Císařský ostrov v Praze.
Obnovený Císařský ostrov má být místem harmonického soužití mezi městem, řekou a člověkem. Jde o místo s vysokou krajinnou a přírodní hodnotou, navíc leží nedaleko od hustě zabydlených čtvrtí. / Na obrázku Císařský ostrov v Praze.
Na pražském Císařském ostrově by měly být nově propojeny dosud neprostupné části, odstraněny skládky a uskuteční se úklid. Práce by mohly být provedeny v následujících měsících. Novináře o tom včera informovala radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Na Císařském ostrově nyní vzniká nová část Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Na kolik práce na údržbě ostrova vyjdou a kdy budou kompletně dokončeny, není jasné.
 

"Obnovený Císařský ostrov má být místem harmonického soužití mezi městem, řekou a člověkem. Jde o místo s vysokou krajinnou a přírodní hodnotou, navíc leží nedaleko od hustě zabydlených čtvrtí," uvedla Plamínková.

Kromě zmíněných změn by měla vzniknout také pěší a jezdecká cesta kolem ostrova nebo nová lávka, která by jej propojila s trojskou zoo. Uprostřed ostrova mají vzniknout potůčky a říční ostrůvky. Prostor by měl v budoucnu sloužit také jako protipovodňové opatření, neboť se sem bude moci případně rozlít voda z Vltavy. Břehy mají být přírodní a umožnit lidem přístup k řece.

Nová vodní linka by měla být dokončena v polovině roku 2018, kdy začne fungovat v ročním zkušebním provozu. Kolaudace a ostrý provoz by měl začít v květnu 2019. Čistírnu musí metropole zmodernizovat kvůli přísnějším ekologickým podmínkám a předpisům EU. Provozovatelem ÚČOV bude od roku 2028 městská společnost Pražská vodohospodářská společnost (PVS), původní linku budou do té doby provozovat Pražské vodovody a kanalizace (PVK).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist