https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-na-podzim-vysadi-temer-26.000-stromu-zapoji-i-verejnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha na podzim vysadí téměř 26.000 stromů, zapojí i veřejnost

25.10.2019 00:25 | PRAHA (ČTK)
Hlavní město na podzim vysadí 25.718 stromů. Nejvíce jich přibyde v Běchovicích a Jinonicích. / Ilustrační foto
Hlavní město na podzim vysadí 25.718 stromů. Nejvíce jich přibyde v Běchovicích a Jinonicích. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Hlavní město na podzim vysadí 25.718 stromů. Nejvíce jich přibyde v Běchovicích a Jinonicích. Rozrostou se ale také parky na Petříně nebo Stromovka, kde se bude moci do sázení v listopadu zapojit i veřejnost. Město by tak za celý letošní rok mělo vysadit přes 186.000 stromů. Pražští zastupitelé v červnu schválili akční plán, ve kterém slibují do roku 2026 vysadit v hlavním městě milion stromů.
 

Valná většina letošní výsadby směřuje do okrajových částí Prahy, kde magistrátní odbor ochrany prostředí buduje nové lesy a parky. V Běchovicích, kde vzniká les V Panenkách, na podzim přibyde 17.800 stromů, do června tam město vysadilo přes 56.000 stromů. V Jinonicích by mělo být do konce roku vysazeno 6750 stromů, další výsadba je tam plánována příští rok v souvislosti s výstavbou nové záchranné stanice pro volně žijící živočichy.

Město chce o 100 nových stromů rozšířit park Stromovka, k sázení zve 9. a 21. listopadu veřejnost. Společnou výsadbu avizuje dále na 13. listopadu na Petříně a 27. listopadu v sadu Třešňovka v Hrdlořezích.

Na podzim se do nové výsadby pustí také pražské radnice. Praha 11 zasadí téměř 170 nových stromů, na jejichž výsadbu letos od hlavního města dostala přes dva miliony korun. Téměř totožnou sumu získal také Suchdol, kde by mělo přibýt více než 240 stromů.

Novou výsadbu v Praze tvoří z 80 až 85 procent listnaté stromy, především dub, lípa, habr, javor a buk.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist