https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-omezi-jednorazove-plasty-na-akcich-ktere-podpori-dotacemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha omezí jednorázové plasty na akcích, které podpoří dotacemi

24.4.2019 00:31 | PRAHA (ČTK)
Na kulturních akcích, které hlavní město podpoří dotacemi, se nebudou nápoje a jídlo podávat v jednorázových plastech. / Ilustrační foto
Na kulturních akcích, které hlavní město podpoří dotacemi, se nebudou nápoje a jídlo podávat v jednorázových plastech. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Na kulturních akcích, které hlavní město podpoří dotacemi, se nebudou nápoje a jídlo podávat v jednorázových plastech. Nahradí je omyvatelné nádobí ze skla, porcelánu či kovu nebo vratné plastové nádobí. Praha to zařadila mezi povinnosti pořadatelů, kteří jsou příjemci individuálních účelových dotací. Včera o tom informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.
 

"Zákaz jednorázových plastů bude platit na všech kulturních akcích, které Praha finančně podporuje individuálními dotacemi a mezi které patří třeba velké hudební festivaly. Většina nádobí poslouží jenom na pár minut, přitom už tu máme daleko šetrnější varianty, třeba vratné kelímky," uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Povinnost bude stanovena ve smlouvách od 1. května.

Ekologickou zátěž snižují i farmářské trhy v Praze. V letošním roce všichni prodejci na vltavské náplavce servírují občerstvení pouze do nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do krabiček, které si přinesou sami zákazníci. Studené nápoje dostanou lidé do vratných kelímků, teplé pak do kelímků, které jsou vratné ve kterékoli kavárně zapojené do systému Otoč kelímek.

Od letošního roku jsou bez plastů i trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde prodejci balí kupujícím nákupy do stoprocentně rozložitelných tašek z kukuřičného škrobu, plastové kelímky nahradily bio a zálohované kelímky. Pořadatelé motivují zákazníky k nošení vlastních tašek tím, že připravili plátěné tašky, které lidem v únoru rozdávali. Množství plastů eliminují například i pořadatelé trhů na Kubánském náměstí a prodejci na Vítězném náměstí v Dejvicích.

Jednorázové plasty se snaží omezit také většina univerzit. Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické (ČVUT) a Mendelova univerzita v Brně na svých akcích využívají takzvané NickNacky, vratné kelímky s potisky často využívané na festivalech. Univerzita Palackého nahrazuje papírové a plastové nádobí například porcelánovými talíři, materiálem z cukrové třtiny a palmových listů. ČVUT používá kelímky ze škrobů rostlinné biomasy - kukuřice, obilovin či celulózy.

Podle Evropské komise patří jednorázové plastové nádobí mezi deset nejčastějších plastových výrobků nalezených v moři. Státy Evropské unie se loni domluvily na zákazu všech plastových výrobků na jedno použití, který začne platit od roku 2021.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist