https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-planuje-vytvorit-v-trojske-kotline-primestsky-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha plánuje vytvořit v Trojské kotlině příměstský park

27.9.2018 00:10 | PRAHA (ČTK)
Praha plánuje vytvořit v Trojské kotlině příměstský park pro rekreaci.
Praha plánuje vytvořit v Trojské kotlině příměstský park pro rekreaci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | praha7.cz
Praha plánuje vytvořit v Trojské kotlině příměstský park pro rekreaci. Na přípravě budou s hlavním městem spolupracovat čtyři okolní městské části a Koalice pro řeky, které se spojily ve spolku Příměstský park Trojská kotlina. Příští rok vznikne konkrétní plán na společnou správu a rozvoj území, které má rozlohu 800 hektarů. Včera to uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) spolu s dalšími představiteli spolku.
 

Město se rozrůstá a území mezi venkovskou krajinou a městským prostředím zůstává podle Štěpána Špouly z Institutu plánování a rozvoje zanedbané. To se podle něj týká i Trojské kotliny. Území zde zůstalo fragmentováno a je pod velkým tlakem urbanizace, která může podpořit diverzifikaci přírody za předpokladu, že je území dobře spravováno, dodal.

"Máme zájem na rovnoměrném rozvoji obou břehů Vltavy. Plánujeme spolupráci s univerzitami na rozvoji parku i programech pro děti i dospělé," uvedla radní Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha Sobě).

Mezi společné priority patří úprava Císařského ostrova, kde by měla vzniknout okružní cesta, rozšíření parkoviště pod Jabloňkou, nová linka hromadné dopravy mezi Holešovicemi, Císařským ostrovem a Podbabou nebo řešení protipovodňové ochrany Trojské kotliny. "Revitalizace vltavských břehů a svahů s nesmírně cennými druhy jsme připraveni realizovat," řekl zastupitel Prahy 8 Vít Céza (ČSSD).

Některé projekty jsou již rozpracované jako například revitalizace Císařského ostrova. Město má podle Plamínkové v plánu ostrov uklidit a otevřít lidem i místa dosud nepřístupná. Dalším projektem je odtěžení zeminy na některých místech, kde budou mít lidé přímý přístup k Vltavě.

"Shodli jsme se na dvou desítkách organizačních a rozvojových aktivit pro Trojskou kotlinu, které společně rozpracujeme," sdělil místostarosta Troje Tomáš Drdácký (za STAN). Podle místostarosty Prahy 6 Martina Polácha (ANO) by měly být podpořeny projekty na propojení vltavských břehů a Císařského ostrova lávkami a lepší prostupnost mezi kotlinou a okolím.

Příprava na úpravu území začala již v minulém roce, kdy rada hlavního města schválila plán rozvoje Císařského ostrova a bylo podepsáno memorandum o spolupráci s místní správou. Letos v srpnu byl založen spolek, v němž se spojily hlavní město, Praha 6, Praha 7, Praha 8, městská část Troja a Koalice pro řeky.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist