https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-podporuje-vystavbu-oceanaria-na-letne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha podporuje výstavbu oceanária na Letné

20.7.2004 15:59 | PRAHA (ČIA)
Memorandum o spolupráci mezi hlavním městem a společností Underwater World Oceanarium (UWO) při vybudování oceanária v části bývalého pomníku J. V. Stalina na Letné dnes schválila Praha. Dokument deklaruje zájem obou stran na rychlé realizaci plánovaného projektu. První Oceanárium ve střední Evropě vznikne na 60 tisících metrech čtverečních a investora přijde na 20 milionů amerických dolarů (500 milionů korun). Prahu projekt nebude stát žádné výdaje. ČIA dnes o tom informoval radní Pavel Klega.
 

Oceanárium by mělo tvořit obrovské průchozí akvárium, jehož největší nádrž bude hluboká více než sedm metrů a bude obsahovat 2,2 milionu litrů synteticky vytvořené mořské vody. V hlavní nádrži, v níž bude žít přes 250 druhů mořských ryb společně se žraloky a rejnoky, bude umístěn průchozí vyhlídkový tunel z průhledného plexiskla. V areálu vzniknou i menší nádrže a otevřené ukázkové nádrže s hvězdicemi, mořskými sasankami, korýši a kraby. V plánu je i realizace učeben pro školy, výstavní prostory a restaurace.

Realizací stavby by podle Klegy, který návrh předkládal, město vyřešilo nejen problém nevyužitých chátrajících prostor pomníku, ale také získalo atraktivní expozice s mořskými živočichy, které by se staly lákadlem pro domácí i zahraniční návštěvníky.

Zájem na využití prostor pod bývalým pomníkem má město již řadu let, ale vždy mu chyběly peníze, aby silně zdevastovanou lokalitu upravilo. Podle studie projekční kanceláře John Allen Associates představují celkové komplexní náklady na sanaci bývalého Stalinova pomníku částku přes 70 milionů korun. Zástupci města Prahy proto již v červnu 2000 vypsali veřejnou soutěž, která měla za úkol najít vhodného a spolehlivého partnera pro regeneraci a následné smysluplné využití části pomníku. Projekt, který byl vybrán, byl podle radnice nejvhodnějším pro využití tohoto místa.

Společnost UWO je dceřinou společností firmy Oceanis Australia Pty, která vlastní a provozuje oceanária v Austrálii, Číně a Thajsku a nedávno uzavřela smlouvy na výstavbu a provoz podobných zařízení v Paříži, Teheránu, Řecku, Spojených arabských emirátech a na Novém Zélandu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist