https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-pripravuje-regulacni-rad-dopravy-pri-vyskytu-smogu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha připravuje regulační řád dopravy při výskytu smogu

22.2.2017 14:30 | PRAHA (ČTK)
Se smogem se hlavní město potýkalo od začátku roku několikrát. Vedení Prahy zvažovalo mimo jiné zavedení MHD zdarma v době, kdy meteorologové vyhlásí smogový stupeň regulace.
Se smogem se hlavní město potýkalo od začátku roku několikrát. Vedení Prahy zvažovalo mimo jiné zavedení MHD zdarma v době, kdy meteorologové vyhlásí smogový stupeň regulace.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Praha připravuje regulační řád pro omezení dopravy v době výskytu smogu. Zatím může regulovat jen průmyslové podniky, nejvíc znečištění je ale z aut. V tiskové zprávě o tom včera informoval pražský magistrát. Návrh chce mít do konce září.
 

Řád má omezit hlavně prachové částice. "Bude to první regulační řád vztahující se k částicím PM10, které nás v současné době nejvíc trápí. V dřívějším řádu se reguloval pouze oxid dusičitý, jehož hodnoty se již podařilo výrazně snížit," uvedla radní pro životní prostředí a infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Při přípravě regulačního řádu bude Praha vycházet ze srovnání s ostatními evropskými městy. Potom bude vypracovaná studie proveditelnosti, návrh by měl být hotový do konce září. Do konce roku by ho pak měly schválit rada a zastupitelstvo.

Se smogem se hlavní město potýkalo od začátku roku několikrát. Vedení Prahy zvažovalo mimo jiné zavedení MHD zdarma v době, kdy meteorologové vyhlásí smogový stupeň regulace. Smogovou situaci, která ji předchází, meteorologové vyhlašují, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin neočekávají pokles. Regulace se vyhlašuje při 150 mikrogramech na metr krychlový.

Současná legislativa umožňuje v metropoli v době vyhlášení regulace omezit jen průmyslové zdroje znečištění, jako jsou cementárny nebo kamenolomy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist