https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-rozdeli-na-dotacich-na-vymenu-topeni-az-20-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha rozdělí na dotacích na výměnu topení až 20 milionů Kč

9.5.2019 00:11 | PRAHA (ČTK)
Praha rozdělí v letošním roce na dotacích do programu Čistá energie 20 milionů korun. / Ilustrační foto
Praha rozdělí v letošním roce na dotacích do programu Čistá energie 20 milionů korun. / Ilustrační foto
Praha rozdělí v letošním roce na dotacích do programu Čistá energie 20 milionů korun. Peníze mohou lidé žádat například na výměnu kotlů za ekologičtější, magistrát tak chce podpořit zlepšení stavu ovzduší. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Město na dotacích od roku 1994, kdy program spustilo, vyplatilo přes 599 milionů korun. Praha chystá na podporu ovzduší rovněž vyhlášku, která například zakáže topení uhlím.
 

Letos budou peníze sloužit mimo jiné na výměnu kotlů na tuhá paliva za vytápění na topný plyn, elektřinu nebo obnovitelné zdroje. Podporu získají i ti, kteří zamýšlí plynové kotle vyměnit za tepelná čerpadla nebo chtějí vyměnit lokální topidla jako přímotopy či WAW za centrální vytápění. Město podpoří také moderní způsoby ohřevu vody pomocí solární energie.

V letech 1994 až 2018 podpořila Praha ze zmíněných asi 599 milionů korun přes 49.000 tisíc projektů. Největší přínos měl program podle dokumentu v letech 1994 až 1997, kdy lidé vyměnili kotle na tuhá paliva za ekologičtější v téměř 30.000 domácnostech.

Vedení města začalo letos v únoru připravovat vyhlášku, která zakáže topení uhlím a bude regulovat topení tuhými palivy. Mohla by začít platit v roce 2020, o dva roky později má neekologické zdroje tepla zakázat zákon. Město připravuje i další opatření ke zlepšení ovzduší, například měření emisí aut na silnicích, nízkoemisní zónu či MHD zdarma v době smogu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist