https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-schvalila-navrh-memoranda-s-mestskymi-castmi-o-trojmezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha schválila návrh memoranda s městskými částmi o Trojmezí

18.6.2021 10:45 | PRAHA (ČTK)
Trojmezí je rozsáhlé nezastavěné území na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče. Developerské firmy dříve usilovaly o jeho zastavění, ale nepodařilo se jim prosadit změny územního plánu.
Trojmezí je rozsáhlé nezastavěné území na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče. Developerské firmy dříve usilovaly o jeho zastavění, ale nepodařilo se jim prosadit změny územního plánu.
Foto | ŠJů / Wikimedia Commons
Pražský magistrát plánuje s Prahou 10, 11 a 15 uzavřít memorandum k pozemkům v oblasti takzvaného Trojmezí. Jeho návrh schválili zastupitelé. Memorandum bude podepsáno, až ho přijmou tři městské části. Město má podle návrhu usilovat o zachování volnočasového charakteru oblasti a snažit se o získání pozemků, které tam vlastní soukromí majitelé včetně developerských firem.
 

Trojmezí je rozsáhlé nezastavěné území na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče. Developerské firmy dříve usilovaly o jeho zastavění, ale nepodařilo se jim prosadit změny územního plánu. "Hlavní město a dotčené městské části mají zájem na tom, aby Trojmezí zůstalo jako volnočasová lokalita," řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Město vlastní v oblasti velkou část pozemků, další jsou pak podle Chabra v majetku restituentů a developerských firem, například Finepu nebo Kaprain Group. Memorandum stanovuje, že město bude jednat o odkupech pozemků nebo jejich výměně za jiné parcely v majetku města. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) dodal, že pro celé území by měla vzniknout krajinářská studie, která přesně vymezí zastavitelné a nezastavitelné části.

Právě otázka zastavitelnosti zkomplikovala jednání magistrátu s městskými částmi. "Ne všechny městské části mají zcela shodné zájmy," řekl Chabr. Starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti) uvedl, že jeho městská část chce na části pozemků umístit sportovní hřiště. Kvůli tomu podle něj museli žádat, aby nebylo celé území striktně vymezeno jako nezastavitelné, což požadovaly jiné městské části.

Oblast se developerské firmy, které tam vlastní pozemky, pokoušely v letech 2006 až 2010 zastavět. Proti se tehdy postavili místní a posléze jednotlivé radnice a magistrát. O zamýšlené výstavbě jednali radní i v říjnu 2015, kdy zamítli návrh změny využití několika pozemků, na nichž chtěl developer vybudovat domy, obchody, školy a kulturně-rekreační objekty. Magistrát podle dřívějších vyjádření Chabra nevylučuje, že by mohl část pozemků využít pro výstavbu městských bytů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist