https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-v-evropskem-tydnu-mobility-zejmena-na-bezemisni-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se v Evropském týdnu mobility zaměří zejména na bezemisní dopravu

15.9.2020 11:56 | PRAHA (ČTK)
Cílem akce je podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) přimět lidi zamyslet se nad způsobem, kterým se dopravují do práce a jak se pohybují po městě. V pražském ovzduší pochází 90 procent škodlivin z automobilové dopravy.
Cílem akce je podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) přimět lidi zamyslet se nad způsobem, kterým se dopravují do práce a jak se pohybují po městě. V pražském ovzduší pochází 90 procent škodlivin z automobilové dopravy.
Pražský magistrát se při Evropském týdnu mobility zaměří zejména na bezemisní dopravu. Součástí budou konference, vzdělávací a kulturní akce nebo cyklojízdy. Akce se uskuteční od 16. do 22. září. Vyvrcholením je Den bez aut, který bude v sobotu 19. září. Podrobné informace jsou na internetových stránkách akce. Týden mobility se koná od roku 2002 a Praha je od počátku jeho součástí.
 

Cílem akce je podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) přimět lidi zamyslet se nad způsobem, kterým se dopravují do práce a jak se pohybují po městě. V pražském ovzduší pochází 90 procent škodlivin z automobilové dopravy. Letošní ročník tak má za cíl zdůraznit ekologickou dopravu.

Mezi největší akce patří Den bez aut. Uzavřeny budou čtyři ulice, které budou sloužit pro kulturní a společenské akce. Jde o Internacionální v Suchdole, Dolnoměcholupskou v Dolních Měcholupech, Formanskou v Újezdě a Ondříčkovu v Praze 3. Magistrát se připojí k posledně zmíněné, kde bude prezentovat aktivity své i některých městských společností jako jsou Institut plánování a rozvoje (IPR), dopravní podnik (DPP) nebo Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Ve stejný den jako Den bez aut se uskuteční akce Zažít město jinak, kterou pořádá sdružení Automat. Konat se bude na 85 místech po celé Praze. Jde zejména o sousedskou slavnost.

Ve čtvrtek 17. září se bude konat Den bez bariér, při němž si budou moci účastníci vyzkoušet, jaké to je pohybovat se městem na vozíku či se slepeckou holí. "Spoustě lidí v minulosti, včetně mě, to otevřelo oči, neboť potřeby lidí na vozíku nebo nevidomých jsou jiné," řekl Jaroslav Mach z magistrátního oddělení rozvoje dopravy.

Zájemci o alternativní dopravu budou moci navštívit přednášku v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na IPR, která se bude zabývat alternativním způsobem zásobování v centru. Nedaleko Anděla se zase uskuteční v úterý 22. září akce Autodieta, jejímž tématem je změna způsobu dopravy. "Zúčastní se i lidé, kteří přestali jezdit autem a popíší svůj příběh a co museli změnit," řekl Mach.

Součástí programu bude také cyklojízda a k dispozici bude cykloservis zdarma. Servis bude na několika místech a bude se přesouvat po městě.

Současná pandemie koronaviru se na průběh týdne výrazněji nepodepsala. "Většina akcí je naštěstí plánována ve venkovním prostoru. Ve vnitřních prostorech organizátoři hlásí omezení, například omezenou kapacitu. V tomto směru se určitě nějaká opatření uskuteční," řekla Dominika Marešová z magistrátního oddělení rozvoje dopravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist